Februari 2003

Koud, droog en uitzonderlijk zonnig

Februari was uitzonderlijk zonnig met gemiddeld over het land 151 uren zonneschijn tegen normaal 78. In De Bilt werden 158 uren zonuren registreerd terwijl het langjarige gemiddelde 79 bedraagt. Daarmee is deze maand de zonnigste februari sinds 1901 geworden. Het oude record stond op naam van februari 1975 met 135 uren zon.

Met name de tweede en derde decade (11 tot en met 20 februari, respectievelijk 21 tot en met 28 februari) waren zeer zonnig en eindigden in De Bilt met 62 en 67 uren op respectievelijk de derde en eerste plaats van zonnige overeenkomstige perioden. In een flink deel van het land was van 16 tot en met 26 februari nauwelijks bewolking aanwezig en kon de zon iedere dag vrijwel ongehinderd schijnen. Een reeks van 11 aaneengesloten dagen met vrijwel de maximale zonneschijnduur was in De Bilt in februari vanaf 1901 nog nooit eerder voorgekomen.
In een normale februarimaand worden de meeste zonuren langs de kust geregistreerd. Dit jaar was het zuidoostelijk deel van het land het zonnigst met in Hupsel en Maastricht 169 zonuren. Het aantal zonuren nam naar het westen en noorden toe af. Het somberste KNMI-station was Lauwersoog met 123 zonuren.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Februari was droog met gemiddeld over het land 21 mm neerslag tegen normaal 47 mm. De maansommen neerslag liepen uiteen van 8 mm in Arcen tot 33 mm in Soesterberg. In De Bilt viel 29 mm tegen normaal 48 mm. Van 10 tot en met het 27 februari viel in het grootste deel van het land geen meetbare hoeveelheid neerslag. De lengte van dit droge tijdvak is bijzonder maar niet uitzonderlijk.   

De maandgemiddelde temperatuur is in De Bilt uitgekomen op 1,8 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,0 °C. Hiermee kan de maand als koud worden gekarakteriseerd. De eerste dagen van de maand waren wisselvallig met vaak winterse neerslag. Zo viel er 1 februari op uitgebreide schaal sneeuw; in Zeeland lag tijdelijk lokaal zelfs ca. 20 cm.

Van 5 tot en met 9 februari was het licht wisselvallig en vrij zacht. Vanaf 10 februari zorgde een krachtig en zeer standvastig hogedrukgebied de rest van de maand voor rustig, droog en vaak zonnig weer met geleidelijk oplopende temperaturen.
Opvallend in de tweede helft van de maand was het soms uitzonderlijk grote dagelijkse verschil tussen de minimum- en maximumtemperatuur. Zo vroor het in de vroege ochtend van de 26e in Soesterberg –6,7 °C, in de middag werd het 13,4 °C,
een verschil van 20,1 °C. In De Bilt werden 20 vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) en één ijsdag (dagen met een maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd. Normaal zijn dit er 13, respectievelijk twee. Landelijk varieerde het aantal ijsdagen van vier plaatselijk in het noordoosten tot nul in het zuidwesten, het aantal vorstdagen van 25 plaatselijk in het oosten tot 13 in het zuidwesten. De landelijk laagste temperatuur, -12,4 °C, werd gemeten in Twenthe op 1 februari. Het zachtst werd het op 27 februari in Arcen; 17,1 °C.

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 7,1 °C, het aantal uren zonneschijn 116 en de neerslagsom 139 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000

De Bilt, 3 maart 2003 – nr 4,Rob Sluijter.