Januari 2003

Aan de koude kant, zonnig en met vrijwel de normale hoeveelheid neerslag

Ondanks het feit dat een flink deel van de maand zacht verliep eindigde januari in De Bilt met een gemiddelde temperatuur van 2,5 °C tegen 2,8 °C normaal toch aan de koude kant. Dit werd veroorzaakt doordat de winter zich ook liet zien; van de 4e tot en met de 11e beleefde ons land een vorstperiode en ook aan het eind van de maand was het koud met winterse neerslag.


In De Bilt kwamen vijf ijsdagen voor (dagen waarop het gedurende het hele etmaal vriest), het langjarige gemiddelde bedraagt er vier. Landelijk varieerde het aantal ijsdagen van drie in Vlissingen tot negen plaatselijk in het noordoosten van het land. Tijdens de vorstperiode vroor het soms streng (temperatuur lager dan -10,0 °C); op sommige plaatsen zelfs vijf achterenvolgende nachten. Ook op de laatste dag van de maand kwam plaatselijk strenge vorst voor. De landelijk laagste temperatuur, -16,8 °C, werd gemeten in Nieuw Beerta op 9 januari. In De Bilt werden in januari 14 vorstdagen genoteerd (dagen met een minimumtemperatuur van kleiner dan 0,0 °C), het normale aantal bedraagt er 13. Op 2 januari werd het in Maastricht 13,2 C, de landelijk hoogste temperatuur.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met een landelijk gemiddelde van 74 mm tegen normaal 69 mm viel ongeveer de normale hoeveelheid neerslag. Vooral de eerste twee dagen van het nieuwe jaar leverden een fikse bijdrage aan de maandsom en vormden een voortzetting van het zeer natte tijdvak dat eind december was begonnen.

Op de 1e viel landelijk bezien ruim 13 mm, op de 2e ca. 16 mm neerslag. Op sommige plaatsen in het westen viel deze twee dagen in totaal ca. 45 mm neerslag. Tijdens de vorstperiode viel met name op de 5e en in de nacht van 7 op 8 januari sneeuw. In een deel van het land vormde zich een sneeuwdek van enkele centimeters. Op 28 januari trok een actieve buienlijn over het zuiden en midden van het land. De buien gingen plaatselijk vergezeld van actief onweer, zware windstoten en hagel. Op 30 januari lieten forse sneeuwbuien plaatselijk een sneeuwdek achter. De hoogste maandsom op een KNMI-station werd gemeten te Schiphol met 98 mm. Hoorn (Terschelling) tapte met 55 mm de minste neerslag af. In De Bilt viel deze maand 77 mm tegen 67 normaal.

Januari was zonnig met gemiddeld over het land 72 uren zonneschijn tegen een langjarig gemiddelde van 52 uren. Het zuidwesten van het land was het zonnigst; op het KNMI-station Vlissingen werden 89 zonuren geregistreerd. Het somberst was het in het noordoosten van het land met in Nieuw Beerta slechts 52 uren zonneschijn. In De Bilt scheen de zon 66 uren tegen normaal 52. Negen dagen verliepen er zonloos. Normaal zijn dat er 14.
 

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 4,4 °C, de hoeveelheid neerslag 78 mm en het aantal 76 zonuren .

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000

De Bilt, 3 februari 2003 - nr 1, Rob Sluijter.