Juli 2003

Zeer warm, zonnig en gemiddeld over het land aan de droge kant

Met een maandgemiddelde temperatuur van 18,8 °C te De Bilt tegen 17,4 °C normaal was juli een zeer warme maand. De eerste week van de maand was vrij koel en wisselvallig, daarna volgde een lang tijdvak met standvastig, warm en fraai zomerweer. Met uitzondering van 17 juli werd het van 13 tot en met 23 juli in een groot deel van het land dagelijks 25,0 °C of warmer (zomerse dagen). 15, 16, 19 en 20 juli waren op veel plaatsen zelfs tropische dagen (max. temp. tenminste 30,0 C).

De landelijk hoogste temperatuur, 35,8 °C, werd gemeten in Arcen (Limburg) op 16 juli. Na de 23e lagen de temperaturen lager maar meestentijds nog steeds boven het langjarig gemiddelde.
In totaal werden in De Bilt 27 warme dagen (max. temp. tenminste 20,0 C), 14 zomerse dagen en vier tropische dagen genoteerd, tegen respectievelijk 20 warme, zeven zomerse en twee tropische dagen normaal.        

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 57 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 70 mm. Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de hoeveelheden grillig verdeeld over het land. In het westen en midden waren grote gebieden duidelijk te droog, elders viel op sommige plaatsen ruim de normale hoeveelheid neerslag.


Het droogste KNMI-station was De Bilt met 30 mm, de meeste neerslag viel in Marknesse met 101 mm.
De eerste drie dagen van de maand verliepen nat met gemiddeld over het land dagelijks ruim 8 mm neerslag. Daarna viel er in delen van het land tot en met de 23e nauwelijks neerslag. In combinatie met de hoge temperaturen en het vaak zonnige weer leidde dit lokaal tot droogteproblemen.
Op 17 juli werd de toen aanwezige zeer warme lucht tijdelijk uit het land verdreven. Dit ging in het noorden gepaard met actief onweer. Op 21 juli veroorzaakte kortdurend noodweer lokaal windschade in de Achterhoek. Op 23 en 28 juli werden boven het IJsselmeer diverse volledig ontwikkelde waterhozen waargenomen.   

Met gemiddeld over het land 240 uren zonneschijn tegen normaal 201 uren was de maand zonnig. Vooral tijdens het zeer warme tijdvak in het midden van de maand scheen de zon veel; van 12 tot en met 16 juli dagelijks 10 tot 15 uren.
Het aantal uren zonneschijn was het hoogst in het noordwestelijk kustgebied en nam naar het oosten af. Van de KNMI-stations was De Kooy het zonnigst met 262 uren; in Nieuw Beerta werden slechts 219 uren zon geregistreerd. In De Bilt scheen de zon 226 uren tegen 196 normaal. Normaal schijnt op twee dagen de zon helemaal niet, dit jaar kwam geen enkele zonloze dag voor.

Vorig jaar juli bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 17,6 °C, de hoeveelheid neerslag 97 mm en het aantal zonuren 184. Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000 De Bilt, 1 augustus 2003, Rob Sluijter.