Mei 2003

Vrij warm, nat en met de normale hoeveelheid zon

Tot en met de 25e mei was het weer sterk wisselvallig en vaak aan de koele kant. De laatste dagen van de maand verliepen fraai en zomers. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit op 13,2 °C tegen een langjarig gemiddelde van 12, 7 °C. Daarmee kan de maand als vrij warm worden geclassificeerd. Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur >=20,0 °C) bedroeg in De Bilt acht tegen negen normaal. Op 29 mei, Hemelvaartsdag, werd in De Bilt met 25,9 °C de eerste zomerse dag (maximumtemperatuur >=25,0 °C) van het jaar genoteerd. Dankzij het zomerse slot werden er in totaal drie zomerse dagen genoteerd, precies het normale aantal. De landelijk laagste temperatuur, 0,4 °C, werd geregistreerd op 7 mei in Hupsel en op 16 mei in Leeuwarden. De landelijk hoogste temperatuur werd op 30 mei bereikt met in Ell 29,4 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land was de maand nat met 85 mm neerslag tegen normaal 57 mm. De hoeveelheid neerslag was grillig verdeeld over het land. In het noordwestelijk kustgebied viel de minste neerslag. Het KNMI-station De Kooy noteerde slechts 57 mm. Het natst was mei in delen van Gelderland. In Hupsel werd 115 mm afgetapt. In De Bilt viel 92 mm neerslag; het langjarig gemiddelde bedraagt er 62 mm. Natte dagen waren 12, 19 en 20 mei met gemiddeld over het land respectievelijk 10, 9 en 8 mm neerslag. Op deze dagen viel plaatselijk ruim 20 mm neerslag. Op 2 mei veroorzaakten zware windstoten plaatselijk schade, met name in het westen van het land. De windstoten deden zich voor tijdens actieve onweersbuien.  

Gemiddeld over het land scheen de zon in mei 215 uren. Het langjarige gemiddelde bedraagt 209 uren. Vooral van 21 tot en met 25 mei was de zon maar weinig te zien, op sommige plaatsen in totaal slechts 5 uren. Daarna volgde een zeer zonnig slot van de maand met op veel plaatsen dagelijks ruim 10 uren zonneschijn. Het zonnigst was mei in het noordwestelijk kustgebied. Van de KNMI-stations noteerde De Kooy het meeste aantal uren zon: 252. In het binnenland was het aanzienlijk minder zonnig, Deelen noteerde slechts 181 uren zon In De Bilt scheen de zon 192 uren tegen 204 uren normaal. Op drie dagen scheen de zon er in het geheel niet; precies het normale aantal.

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 13,4 °C, de hoeveelheid neerslag 35 mm en het aantal zonuren 195.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000

De Bilt, 2 juni 2003, Rob sluijter