November 2003

Zeer zacht, droog en zonnig

November was zeer zacht. De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedroeg 8,0 °C tegen een langjarig gemiddelde van 6,2 °C. Daarmee komt de maand op een gedeelde achtste plaats in de rij van zachtste novembermaanden sinds 1901. November was dit jaar zachter dan oktober. Deze maand eindigde met een gemiddelde temperatuur van 7,5 °C.

In ruim honderd jaar was november slechts eenmaal eerder zachter dan oktober; in 1994. November 1994 staat tevens op de eerste plaats in de rij van zachtste novembermaanden met een gemiddelde temperatuur van 10,2 °C.
In De Bilt werd één vorstdag geregistreerd (dag met een minimumtemperatuur van kleiner dan 0,0 °C); het langjarige gemiddelde bedraagt er zes. De landelijk laagste temperatuur, -2,8 °C, werd op 12 november gemeten in Volkel. De landelijk hoogste temperatuurm 16,3 °C, werd op 23 november bereikt op de vliegbasis Twenthe en op de 24e in Ell.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met landelijk gemiddeld 49 mm neerslag tegen normaal 82 mm was de maand droog. De meeste neerslag viel in het westelijk kustgebied. Van de KNMI-stations was Valkenburg (Zuid-Holland) het natst met 75 mm neerslag. De minste neerslag viel in de zuidoostelijke helft van het land. Op het KNMI-station Volkel werd slechts 26 mm geregistreerd. In De Bilt viel 40 mm tegen een langjarig gemiddelde van 81 mm.   

Met gemiddeld over het land 74 uren zon tegen 60 normaal was de maand zonnig. Voor wat betreft zonneschijn kende de maand een tweedeling. In de eerste helft van de maand werd het weer grotendeels bepaald door hogedrukgebieden en was de zon vaak te zien.

In de eerste decade (tiendaags tijdvak) van de maand scheen de zon landelijk gemiddeld 44 uren. Gedurende de tweede helft van de maand werd vaak vochtige lucht aangevoerd waarin veel bewolking voorkwam en de zon dus maar weinig kans kreeg.
Het zonnigst was de maand in het zuidoosten van het land. Op het KNMI-station Maastricht werden 91 zonuren gemeten. Het somberst was het in het noordoosten van het land met op het station Eelde slechts 56 zonuren. In De Bilt scheen de zon 69 uren tegen normaal 60. Op negen dagen scheen de zon er in het geheel niet. Normaal is dat op 11 dagen het geval.