December 2004

Vrij koud, droog en zonnig

December was in De Bilt vrij koud met een gemiddelde temperatuur van 3,2 °C tegen een langjarig gemiddelde van 4,0 °C.

De eerste helft van de maand werd het weer bepaald door krachtige hogedrukgebieden. Het weer was rustig en overwegend droog maar vaak kwam er ook mist of laaghangende bewolking voor.
In de tweede helft van de maand was het weer wisselvallig, waarbij zachte en korte koude tijdvakken elkaar afwisselden.
Tijdens een koudere fase bleef het op de 21e in De Bilt het gehele etmaal vriezen. Dat was daar de enige ijsdag (dag met een maximumtemperatuur kleiner dan 0,0 °C); het langjarig gemiddelde bedraagt er twee. In Maastricht werden drie ijsdagen genoteerd, in grote delen van het midden en noorden van het land geen enkele. Het aantal vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur kleiner dan 0,0 °C) was 14 tegen normaal 12. De landelijk laagste temperatuur, -9,0 °C, werd gemeten op 21 december te Gilze-Rijen. De landelijk hoogste temperatuur, 12,1 °C, werd op 23 december gemeten met in Westdorpe en Gilze-Rijen.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 49 mm neerslag tegen normaal 79 mm was december droog. De eerste helft van de maand verliep overwegend droog met landelijk gemiddeld slechts ca. 2 mm neerslag. Op sommige plaatsen viel tot en met 15 december helemaal niets.
Tijdens de tweede helft van de maand viel regelmatig neerslag. 17 december was een zeer natte dag met landelijk bezien 10 mm. Ook de 28e was nat met landelijk gemiddeld 8 mm. Deze neerslag viel deels in de vorm van sneeuw en in de oostelijke helft van het land kon zich een tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters vormen.
Het KNMI-station Terschelling was het natst met 70 mm neerslag. In Lelystad viel het minst: 33 mm. In De Bilt werd 46 mm geregistreerd tegen normaal 77 mm.

December was zonnig met landelijk gemiddeld 60 zonuren tegen 43 normaal. De eerste helft van de maand verliep regionaal somber. Op sommige plaatsen scheen de zon tot en met 15 december minder dan 10 uren.
Het zonnigst was december in het zuiden van het land. In Vlissingen eindigde de maand op de 5e plaats in de rij van zonnigste decembermaanden sinds 1907 met 69 zonuren en in Maastricht op de 7e plaats sinds 1906 met eveneens 69 uren zonneschijn. De stations Lelystad en Eelde kwamen niet verder dan 44 zonuren. In De Bilt scheen de zon 54 uren tegen 44 normaal. 11 dagen verliepen er geheel zonder zonneschijn, normaal telt december 15 zonloze dagen.

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 4,0 °C, de hoeveelheid neerslag 96 mm en het aantal zonuren 62.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 3 januari 2005 - sluijter