Februari 2004

Zacht, nat en vrijwel de normale hoeveelheid zon

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,8 °C tegen 3,0 °C normaal was februari zacht. Vooral het begin van de maand verliep uitzonderlijk zacht. Op een aantal KNMI-stations werden temperatuurrecords gebroken. Zo werd het op 4 februari in Eindhoven 18,0 °C. Nooit eerder was het zo vroeg in het jaar zo zacht, ook niet in De Bilt waar op 3 en 4 februari achtereenvolgens 16,1 °C en 16,6 °C werd gemeten.

Pas op 19 februari daalde de etmaalgemiddelde temperatuur voor het eerst onder het langjarig gemiddelde. De rest van de maand verliep licht winters met in de nachten op veel plaatsen vorst. Het aantal vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kon hierdoor in De Bilt toch nog oplopen naar 12 tegen 13 normaal. Op geen enkel KNMI-station werd een ijsdag (dagen waarop het gedurende het hele etmaal vriest) genoteerd. Normaal telt februari in De Bilt twee ijsdagen.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 73 mm neerslag tegen normaal 49 mm was februari nat. In het noorden en midden van het land viel de meeste neerslag. Van de KNMI-stations was Marknesse het natst met 88 mm. De minste neerslag viel in het zuiden van het land. In Wilhelminadorp werd slechts 54 mm neerslag afgetapt.


In De Bilt viel 79 mm neerslag tegen 49 mm normaal.
De eerste tien dagen van de maand verliepen zeer nat met op een aantal plaatsen ruim 65 mm neerslag. Daarna stond het weer geruime tijd onder invloed van een hogedrukgebied en bleef de hoeveelheid neerslag beperkt tot enkele millimeters. Vanaf de 22e tot het einde van de maand stond er een gure noordweststroming. Regelmatig vielen er winterse buien. Soms kon zich tijdelijk een sneeuwdek vormen en trad gladheid op. In de ochtend van de 26e veroorzaakte sneeuwval lange files op de wegen in de Randstad. Plaatselijk viel tijdens de spits in korte tijd 5 tot 10 cm sneeuw. In de nacht van 26 op 27 februari viel in het zuidwesten plaatselijk ruim 15 cm sneeuw.

De landelijk gemiddelde hoeveelheid zonneschijn week met 87 uren maar weinig af van het langjarige gemiddelde van 81 uren. Het zonnigst was februari in het zuidwestelijk kustgebied met op het KNMI-station Vlissingen 108 uren zon.

In de zuidoostelijke helft van het land scheen de zon het minst. In Arcen werden slechts 65 zonuren gemeten. In De Bilt komt de maandsom uit op 80 uren tegen 82 normaal. Een schril contrast met vorig jaar toen de recordmaandsom van 158 uren werd geregistreerd. Negen dagen verliepen er zonloos; precies het normale aantal. Alleen 23 februari was landelijk bezien een fraaie zonnige dag met 8 uren zonneschijn.
 

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 1,8 °C, het aantal uren zonneschijn 158 en de neerslagsom 29 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 2 maart 2004 - RS