Januari 2004

Zeer nat, zacht en vrijwel de normale hoeveelheid zon

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 3,6 °C tegen een langjarig gemiddelde van 2,8 °C was januari zacht.
De eerste dagen van het nieuwe jaar verliepen koud. Op 3 januari werd in de Woensdrecht de landelijk laagste temperatuur gemeten: -11,4 °C. Van 4 tot en met 25 januari lag de temperatuur eerst ruim boven en later rond het langjarige gemiddelde.

Op 11 januari in Ell en op 31 januari in Arcen werd het 12,6 °C; de landelijk hoogste temperatuur van deze maand. Het einde van de maand, behalve de 31e, verliep vrij koud. In totaal werden in De Bilt tien vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur kleiner dan 0,0 °C) en één ijsdag (dagen met een maximumtemperatuur kleiner dan 0,0 °C) genoteerd tegen 13, respectievelijk vier normaal.

De landelijk gemiddelde hoeveelheid neerslag was 114 mm tegen 69 mm normaal. Daarmee eindigde januari zeer nat. De hoeveelheid neerslag varieerde slechts weinig over het land. Het natst was het in een brede strook over het midden van het land met ruim 130 mm. Op het KNMI-station Berkhout werd 138 mm afgetapt. In het zuiden van het land viel plaatselijk minder dan 100 mm. Het droogst was KNMI-station Ell met 80 mm.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

De maandsom van de neerslag bedroeg in De Bilt 123 mm tegen 67 normaal. Daarmee eindigt januari op de vijfde plaats in de rij van natste januarimaanden sinds 1901. Voor De Bilt staat januari 1948 met 141 mm neerslag op de eerste plaats.
Op nieuwjaarsdag viel in de westelijke helft van het land langdurig sneeuw. Er vormde zich een sneeuwdek dat plaatselijk een dikte bereikte van 7 cm. Op de 4e was het door ijzelvorming op uitgebreide schaal glad. Rond het midden van de maand en op de laatste dag viel veel neerslag. 11, 16, 19 en 31 januari waren zeer natte dagen met respectievelijk 12, 12, 21 en 13 mm neerslag gemiddeld over het land. Op 28 en 29 januari vielen talrijke sneeuwbuien, plaatselijk vergezeld van onweer en zware windstoten. Op veel plaatsen in het binnenland ontstond een tijdelijk sneeuwdek dat in de oostelijke helft van het land plaatselijk aangroeide tot ruim 10 centimeter.

Het landelijk gemiddelde aantal zonuren van 50 was vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 52 uren. De landelijke variatie in het aantal zonuren was niet groot. Het zonnigst was het in Zeeland waar in Vlissingen 66 zonuren werden geregistreerd. Het somberst was het in het zuidoosten van het land; in Volkel en Maastricht scheen de zon slechts 42 uren. In De Bilt scheen de zon 48 uren tegen 52 normaal. Op 12 dagen scheen de zon er in het geheel niet. Normaal is dat op 14 dagen het geval.

In de avond van de 31e veroorzaakte een actieve depressie in het westen enige tijd storm. In het hele land kwamen zware winstoten voor, in de westelijke kustprovincies zeer zware windstoten. De windstoten veroorzaakten overlast en plaatselijk schade.

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 2,5 °C, de hoeveelheid neerslag 77 mm en het aantal zonuren 66.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000 De Bilt, 2 februari 2004