Juli 2004

Vrij koel en aan de zonnige kant

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,7 °C tegen normaal 17,4 °C was juli vrij koel. De eerste helft van de maand verliep voor zomerliefhebbers teleurstellend met wisselvallig, nat weer en temperaturen die duidelijk te laag waren voor de tijd van het jaar. Daarna bleef het wisselvallig maar met hogere temperaturen.

Aan het eind van de maand werd het weer stabiel, fraai en zomers warm. In De Bilt werden uiteindelijk toch nog 21 warme dagen (dagen met maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) genoteerd tegen 20 normaal. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur tenminste 25,0 °C) bedroeg vijf tegen een langjarig gemiddelde van zeven. Op 17 juli werd het in het zuiden lokaal tropisch warm (maximumtemperatuur tenminste 30,0 °C). Eindhoven noteerde die dag met 30,5 °C de landelijk hoogste temperatuur van deze maand.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 105 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 70 mm was juli nat. Met name tijdens de wisselvallige, koele eerste helft van de maand viel op de meeste plaatsen vrijwel dagelijks neerslag. Zoals gebruikelijk in een zomermaand had de neerslag meestal een buiig karakter waardoor de neerslagsommen grillig verdeeld waren over het land. Het droogst waren gebieden in het zuid- en noordwesten van het land.


Het KNMI-station Vlissingen tapte met 54 mm de minste neerslag af. De meeste neerslag viel in het oostelijke helft van het land. Van de KNMI-stations was Volkel het natst met 188 mm. Hiervan viel 60 mm tijdens een wolkbreuk op 21 juli. Ook op andere dagen vielen lokaal grote hoeveelheden neerslag. Op 1, 3 en 8 juli viel plaatselijk ruim 40 mm.
17 juli was een zeer natte dag met gemiddeld over het land 17 mm neerslag. Verantwoordelijk hiervoor was een actieve buienlijn die vergezeld van onweer, zware windstoten en plaatselijk hagel over het land trok. De buienlijn ging op veel plaatsen vergezeld van een spectaculaire rolwolk. Plaatselijk ontstond wind- of waterschade en er vielen 20 gewonden door het noodweer.
In De Bilt werd 122 mm afgetapt tegen 70 mm normaal.

Het landelijk gemiddeld aantal uren zon bedroeg 218 tegen een langjarig gemiddelde van 201 uren. Het meest was de zon te zien langs de westkust. Van de KNMI-stations was Wijk aan Zee het zonnigst met 240 uren. In het oosten van het land scheen de zon het minst. In Deelen werden slechts 174 zonuren geregistreerd. Deze verdeling is normaal voor juli. In De Bilt scheen de zon 197 uren, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 196. 15 juli verliep er geheel zonloos, normaal telt
juli twee zonloze dagen.

Vorig jaar juli bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 18,8 °C, de hoeveelheid neerslag 30 mm en het aantal zonuren 226.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt,

2 augustus 2004/Sluijter.