Juni 2004

Aan de warme kant, met vrijwel de normale hoeveelheid neerslag en zon

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 15,5 °C tegen 15,2 °C normaal was juni aan de warme kant. Na een vrij koele, wisselvallige start volgde van 6 tot en met 9 juni een warm, zomers tijdvak. Op 7 juni werd in De Bilt met 26,6 °C de eerste zomerse dag (maximumtemperatuur tenminste 25,0 °C) van het jaar genoteerd. In totaal werden er drie zomerse dagen geteld tegen vier normaal. Op 8 juni werd in het zuiden op veel plaatsen de tropische grens van 30,0 °C overschreden.

De landelijk hoogste temperatuur in juni werd deze dag gemeten in Volkel en Ell: 30,9 °C. Na deze warme fase volgde een lang tijdvak met meestentijds vrij koel en licht wisselvallig weer. Hierbij werd vanaf de 16e gedurende tien dagen in De Bilt de grens van 20,0 °C ("warme dag") niet overschreden.
Meest in het oog springend deze maand was de actieve depressie die op 23 juni een voor zomerse begrippen hevige storm veroorzaakte. Aan de kust kwamen zeer zware windstoten voor tot 28 m/s (101 km/uur). In IJmuiden werd een hoogste gemiddelde windsnelheid gemeten van 22 m/s (9 Beaufort). Ook op 24 juni was het aanvankelijk nog onstuimig.
Aan het eind van de maand bleef het wisselvallig maar wel met hogere temperaturen. Uiteindelijk werden er in De Bilt toch nog 12 warme dagen geteld; precies het normale aantal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel met 67 mm neerslag vrijwel de normale hoeveelheid van 71 mm. De meeste regen viel in de tweede helft van de maand. Met name de passage van de zomerstorm ging gepaard met veel neerslag; landelijk bezien viel op 23 juni 15 mm. In Lelystad viel die dag 42 mm. Ook op 2 en 12 juni viel lokaal meer dan 30 mm neerslag uit zware buien.
De maandsommen neerslag waren grillig verdeeld over het land. Van de KNMI-stations was Lelystad het natst met 113 mm. Op de stations Volkel en Ell werd het minst afgetapt: 38 mm. In De Bilt werd 69 mm geregistreerd tegen 72 mm normaal.

Landelijk gemiddeld scheen de zon 190 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 192 uren. Het zonnigst was juni in het zuidwestelijk kustgebied met in Vlissingen 231 uren zon. Het minst was de zon te zien in het oosten van het land. Van de KNMI-stations was de vliegbasis Twenthe het somberst met 161 zonuren. In De Bilt werden 173 zonuren geregistreerd tegen 187 uren normaal. Op één dag scheen de zon daar helemaal niet; normaal is dat op drie dagen het geval. 7, 8 en 28 juni waren fraaie zonnige dagen met gemiddeld over het land ruim 11 uren zonneschijn.
 

Vorig jaar juni bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 17,8 °C, de hoeveelheid neerslag 35 mm en het aantal zonuren 254.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 juli 2004, sluijter.