Mei 2004

Aan de koele kant en een normale hoeveelheid zon

De gemiddelde maandtemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 12,3 °C tegen 12,7 °C normaal, waarmee de maand dus iets aan de koele kant was. Een groot deel van mei werd het weer bepaald door hogedrukgebieden. Hierdoor was het weer meestentijds rustig en droog. Een echt warm tijdvak kende de maand niet.


Vaak was de temperatuur gematigd doordat de stroming een noordelijke component had waarmee lucht over de relatief koude Noordzee werd aangevoerd. De landelijk laagste temperatuur werd op een opvallend late datum bereikt; op 22 mei daalde de temperatuur op de vliegbasis Twenthe en in Deelen tot -0.4 °C. Aan de grond vroor het in Twenthe van 21 tot en met 29 mei nog op negen achtereenvolgende nachten.
In De Bilt komt werden 10 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) genoteerd tegen negen normaal. De zomerse grens van 25,0 °C werd er niet overschreden, normaal telt mei drie zomerse dagen. Plaatselijk werd elders in het land wel één zomerse dag geteld. De landelijk hoogste temperatuur, 27,0 °C, werd gemeten op 30 mei in Eelde.

Mei is droog verlopen met gemiddeld over het land 35 mm neerslag tegen 57 mm normaal. De neerslag viel voornamelijk aan het begin en het einde van de maand met op de 7e landelijk bezien 15 mm neerslag. Van 8 tot en met 29 mei was er sprake van een droog tijdvak waarin gemiddeld over het land slechts 4 mm neerslag viel.
Vooral in het noorden was mei zeer droog met plaatselijk minder dan 20 mm neerslag. Van de KNMI-stations was Nieuw Beerta het droogst met 12 mm. In het oosten en zuidoosten van het land viel 50 mm neerslag of meer. Op het station Hupsel werd 68 mm afgetapt. In De Bilt is 31 mm gevallen tegen 62 mm normaal.

Landelijk gemiddeld scheen de zon 210 uren, vrijwel de normale hoeveelheid van 209 uren. Het meest was de zon te zien in de kustprovincies. In Hoek van Holland werden 244 uren zon geregistreerd. De zon scheen het minst in het oosten van het land. Van de KNMI-stations was Hoogeveen het somberst met 180 zonuren. In De Bilt eindigde mei met 210 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 204 uren. Op één dag liet de zon in haar geheel verstek gaan, normaal telt mei drie zonloze dagen.

Vorig jaar mei bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 13,2 °C, de hoeveelheid neerslag 92 mm en het aantal zonuren 192.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 2juni 2004/sluijter