November 2004

Temperatuur, neerslag en zonuren waren normaal

De gemiddelde maandtemperatuur van 6,3 °C week in De Bilt maar weinig van het langjarige gemiddelde van 6,2 °C.
Er waren echter regionale verschillen. In het noorden was november aan de zachte kant. Zo noteerde De Kooy een gemiddelde maandtemperatuur van 7,8 °C tegen normaal 7,1 °C. In het zuidoosten was november juist iets aan de koude kant. In Eindhoven werd een maandgemiddelde van 5,8 °C geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 6,1 °C.

Op 11 november daalde de temperatuur voor het eerst na de zomer tot onder het vriespunt. In totaal kwamen in De Bilt deze maand acht vorstdagen voor (dagen met een minimumtemperatuur kleiner dan 0,0 °C), tegen normaal zes.
Op 25 november bleef het op een aantal plaatsen in dichte mist het gehele etmaal vriezen (ijsdag), zo ook in De Bilt. IJsdagen in november komen niet ieder jaar voor, in De Bilt was dit voor het laatst in november 1998 gebeurd. De landelijk laagste temperatuur, -5,6 °C werd ook op de 25e geregistreerd, in Woensdrecht.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel met 74 mm neerslag vrijwel de normale hoeveelheid van 82 mm.
De minste neerslag viel in de noordwesten van het land. Van de KNMI-stations was Berkhout het droogst met 50 mm. De neerslagsommen waren overigens in een groot deel van het land vrij gelijkmatig verdeeld. Op veel plaatsen viel ca. 70 tot 85 mm. Het natste KNMI-station was Gilze-Rijen waar 86 mm werd afgetapt. In een normale novembermaand neemt de neerslagsom van west naar zuidoost over het land af met langs de westkust ca 100 mm neerslag en 60 mm in het zuidoosten.

Op 9 en 10 november viel er in het zuidoosten van het land enige tijd sneeuw, met name in de hogere delen van Limburg. Plaatselijk kon zich een sneeuwdek vormen tot 3 cm dik.
Op veel plaatsen viel een groot deel van de totale maandsom neerslag in het tijdvak van 17 tot en met 20 november. In het zuiden van het land werd op enkele plaatsen gedurende dit tijdvak 60 mm neerslag geregistreerd.
Op de 17e en vooral 18e veroorzaakte een stagnerend front veel regen, landelijk bezien viel op 18 november 22 mm. Na passage van dit front vielen op 19 en 20 november talrijke winterse buien en kon zich zeer plaatselijk een tijdelijk sneeuwdek vormen.
In De Bilt viel 76 mm tegen 81 mm normaal.

Gemiddeld over het land werden 64 zonuren geregistreerd tegen normaal 60. In De Bilt werden 55 zonuren gemeten tegen eveneens 60 normaal. Het aantal zonloze dagen bedroeg er 12 tegen 11 normaal. Van de KNMI-stations was Maastricht het zonnigst met 79 uren zonneschijn. Het somberst was Hoek van Holland met 47 zonuren.
 

Vorig jaar november bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 8,0 °C, de hoeveelheid neerslag 40 mm en het aantal zonuren 69.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000 De Bilt
1 december 2004 - Sluijter