Oktober 2004

Zacht, zonnig en droog

Met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 11,3 °C tegen een langjarig gemiddelde van 10,3 °C, was oktober zacht. Het weerbeeld was sterk wisselend waarbij wat te koude tijdvakken werden afgewisseld door fors te zachte.
Op de 27e daalde de temperatuur plaatselijk in het oosten van het land voor het eerst na het zomerseizoen tot onder het vriespunt. De landelijk laagste temperatuur van deze maand, -0,7 °C werd die dag geregistreerd op de vliegbasis Twenthe.

In De Bilt werd deze maand nog geen vorstdag genoteerd (dagen met een minimumtemperatuur kleiner dan 0,0 °C); het langjarig gemiddelde aantal vorstdagen bedraagt er één. Ook warme dagen (dagen met een maximumtemperatuur van tenminste 20,0 °C) kwamen in De Bilt in oktober niet meer voor, normaal telt oktober er twee. In het zuidoosten van het land werden lokaal nog wel drie warme dagen genoteerd, de laatste keer op de 24e. De landelijk hoogste temperatuur, 22,4 °C werd bereikt op 4 oktober in Maastricht.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Oktober was droog met gemiddeld over het land viel 56 mm neerslag tegen 78 mm normaal.
De neerslaghoeveelheid nam van noordwest naar zuidoost over het land af. Van de KNMI-stations was De Kooy het natst met 84 mm en Hupsel en Herweijnen het droogst met 33 mm. In De Bilt werd 50 mm tegen normaal 77 mm.

Op 20 oktober trok een zomers aandoend onweerscomplex over de zuidoostelijke helft van het land. In een strook over Brabant en Gelderland viel plaatselijk ruim 25 mm neerslag. De 23e was een natte dag met gemiddeld over het land 8 mm regen. Lokaal viel er in het noordwesten in één etmaal 20 tot 40 mm. Op 29 oktober veroorzaakte een buiencomplex lokaal 20 tot ruim 40 mm neerslag in de provincies langs de oostgrens.   

Met landelijk gemiddeld 133 uren zon tegen 105 uren normaal was oktober zonnig. In De Bilt scheen de zon 129 uren tegen 106 uren normaal. Vier dagen verliepen er geheel zonder zon, normaal zijn dat er vijf.
Het aantal uren zonneschijn was grillig verdeeld over het land. Het zonnigste KNMI-station was Ell (Limburg) met 144 zonuren. Het somberste station was Westdorpe (Zeeland); hier scheen de zon slechts 119 uren.
Landelijk bezien fraaie dagen waren 9 tot en met 11 oktober en de 21e met dagelijks ruim 8 uren zonneschijn.

Vorig jaar oktober bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 7,5 °C, de hoeveelheid neerslag 84 mm en het aantal zonuren 148.


Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 november 2004 - / Sluijter.