April 2005

Zeer zacht, gemiddeld over het land zonnig en nat

April was zeer zacht. De gemiddelde maandtemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 10,4 °C tegen 8,3 °C normaal. Daarmee staat deze maand op een gedeelde vijfde plaats in de rij van zachtste aprilmaanden sinds 1901.
Het weerbeeld was sterk wisselend waarbij vrijwel de gehele maand de gemiddelde temperatuur rond of boven het langjarig gemiddelde lag.


Op 3 april werd in De Bilt met 21,2 °C de eerste warme dag van het jaar genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). Dit was ook de enige warme dag in De Bilt deze maand; het langjarig gemiddelde bedraagt er twee. In het zuidoosten werden lokaal vier warme dagen genoteerd. De landelijk hoogste temperatuur van deze maand werd op 3 april gemeten in Eindhoven: 22,5 °C.
In het tijdvak van 20 tot en met 23 april kwam het tijdens de nachten plaatselijk tot vorst; in het oosten in drie opeenvolgende nachten. In De Bilt werden geen vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) genoteerd; het langjarig gemiddelde bedraagt er vier. De landelijk laagste temperatuur, -2,0 °C, werd gemeten op de vliegbasis Twenthe op 22 april.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Landelijk gemiddeld viel 62 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 43 mm. Daarmee kan april als nat worden gekarakteriseerd.
De meeste neerslag viel in het midden van het land. Het droogst was april in het zuidwesten en in delen van Limburg. Van de KNMI-stations waren Lelystad en Hupsel het natst met 92 mm en Ell het droogst met 40 mm neerslag. In De Bilt viel 63 mm tegen 45 mm normaal.
19 april was een natte dag met landelijk bezien 9 mm neerslag. In het oosten van het land viel die dag plaatselijk ruim 25 mm neerslag. Ook 29 april was nat. Een regenzone in de nacht bracht gemiddeld over het land 8 mm.                  

Met gemiddeld over het land 185 zonuren tegen normaal 162 was april zonnig. Met name de eerste drie dagen van april en het tijdvak van de 21e tot en met 24e verliepen in een groot deel van het land zeer zonnig. De tweede decade (dag 11 tot en met 20) was daarentegen juist vrij somber met gemiddeld over het land slechts 34 zonuren tegen 55 normaal.
Het noorden van het land was deze maand beduidend zonniger dan het zuiden. Van de KNMI-stations was Lauwersoog het zonnigst met 223 zonuren en Westdorpe het somberst met 148 uren zonneschijn. In De Bilt werden 185 zonuren geregistreerd tegen normaal 158.

Vorig jaar april bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 10,4 °C, het aantal uren zonneschijn 179 en de neerslagsom 33 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 2 mei 2005/sluijter