December 2005

Normale temperatuur, zonnig en vrij droog

De gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt is uitgekomen op 4,0 °C, precies gelijk aan het langjarig gemiddelde.
De eerste week van december verliep wisselvallig en vrij zacht. Tijdens de tweede week was het rustig en droog weer onder invloed van een hogedrukgebied. Daarna volgde een korte, onstuimige en koudere fase rond de 17e. De aanloop naar Kerst verliep zacht en somber. Vanaf tweede Kerstdag werd het winters. Aan het eind van het jaar werd de koude lucht weer uit ons land verdreven.

In De Bilt werden dankzij het winterse weer aan het einde van de maand een ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, het normale aantal bedraag twee. Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) bedroeg er negen tegen een langjarig gemiddelde van 12. De landelijk laagste temperatuur, -8,6 °C werd op 29 december gemeten in Woensdrecht. De landelijk hoogste temperatuur werd bereikt op 15 december. In Vlissingen en Hoek van Holland werd het die dag 10,5 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 56 mm neerslag tegen normaal 79 mm. Daarmee kan de maand als vrij droog worden gekarakteriseerd.
De maandsommen van de neerslag waren het grootst in een brede kuststrook. Van de KNMI-stations was Terschelling het natst met 93 mm. De minste neerslag viel in het zuidoosten van het land, Eindhoven en Herwijnen kwamen niet verder dan 39 mm.. In De Bilt is de maandsom uitgekomen op 57 mm tegen 77 mm normaal.


16 december was landelijk bezien een natte dag met 10 mm neerslag. In het noordelijk kustgebied stond die dag enige tijd een noordwesterstorm (kracht 9). In het noorden en langs de westkust kwamen bovendien zware winstoten voor. Winterse buien lieten op de 17e in het oosten een sneeuwdek achter van lokaal enkele centimeters.
Vanaf tweede Kerstdag viel de neerslag een aantal dagen in de vorm van sneeuw. Er vormde zich in een deel van het land opnieuw een sneeuwdek dat in het noorden aangroeide tot lokaal 15 cm dik. Op de 30e en in de nacht van 30 op 31 december viel er op uitgebreide schaal sneeuw gevolgd door onderkoelde regen met ijzelvorming. In een brede kuststrook was enige tijd sprake van een sneeuwjacht.

Met gemiddeld over het land 61 zonuren tegen normaal 43 was december zonnig. Langs de westkust was de zon het meest te zien, in Wijk aan Zee en Vlissingen 79 uren. In het zuidoosten van het land scheen de zon het minst; Maastricht noteerde slechts 36 uren zonneschijn.
In Maastricht verliepen de zeven dagen voorafgaande aan Kerst zelfs geheel zonloos. In De Bilt scheen de zon 64 uren tegen een langjarig gemiddelde van 44.
Vorig jaar december bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 3,2 °C, het aantal uren zonneschijn 54 en de neerslagsom 46 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 3 januari 2005/Sluijter