Februari 2005

Aan de koude kant, zonnig en vrij nat

Met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 2,4 °C tegen 3,0 °C normaal was februari aan de koude kant.
De maand ging zacht en licht wisselvallig van start maar al snel werd het onder regie van een hogedrukgebied kouder en vrij zonnig. Van 9 tot en met 14 februari volgde wederom een zacht maar ook zeer nat tijdvak. In de tweede helft van de maand was het licht winters met uiteindelijk op de valreep in een deel van het land ook overdag vorst.

Het aantal vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) bedroeg in De Bilt 15 tegen 13 normaal. IJsdagen (dagen met een maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen deze maand in De Bilt niet voor. Normaal telt februari twee ijsdagen.
De landelijk hoogste temperatuur, 13,1 °C werd gemeten op 12 februari in Westdorpe. In de vroege ochtend van de 28e vroor het op een aantal plaatsen streng. De landelijk laagste temperatuur, -12,3 °C, werd gemeten in Deelen.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 63 mm neerslag tegen normaal 47 mm was februari vrij nat.
Een groot deel van de maandsom neerslag viel in het tijdvak van 10 tot en met 14 februari; landelijk gemiddeld 47 mm. In het zuiden viel in dit tijdvak plaatselijk ruim 75 mm neerslag. Met name de 10e en 12e waren landelijk bezien zeer natte dagen met respectievelijk 17 en 15 mm neerslag.
Op de 12e was het bovendien onstuimig, in het noordelijk kustgebied stond enige tijd een westerstorm (9 Beaufort) en met name in de noordwestelijke helft van het land kwamen (zeer) zware windstoten voor. Van de KNMI-stations was Gilze-Rijen in februari het natst met 92 mm. In Nieuw Beerta viel het minst: 47 mm. In De Bilt werd 73 mm geregistreerd tegen 48 mm normaal.
In de tweede helft van de maand viel de neerslag vaak in de vorm van sneeuw. In een groot deel van het land bleef de sneeuw meestal niet of maar kort liggen omdat de temperatuur te hoog was.

Februari was zonnig met landelijk gemiddeld 97 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 78.
Bijzonder fraai en zonnig was het weer in het tijdvak van 5 tot en met 8 februari. Gemiddeld over het land scheen de zon toen iedere dag 7 uren of meer. Van de KNMI-stations was Vlissingen het zonnigst met 111 uren zon. Het somberste station was Nieuw Beerta met 83 zonuren. In De Bilt scheen de zon 98 uren terwijl 79 uren normaal zijn. Twee dagen verliepen er zonloos tegen negen normaal.


Vorig jaar februari bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 4,8 °C, het aantal uren zonneschijn 80 en de neerslagsom 80 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 2 maart 2005/sluijter