Januari 2005

Zeer zacht, vrij droog en zeer zonnig

Januari was in De Bilt een zeer zachte maand met een gemiddelde temperatuur van 5.3 °C tegen 2.8 °C normaal. Hiermee eindigt de maand op de zevende plaats in de rij van zachtste januarimaanden sinds 1901. Het hoge maandgemiddelde werd vooral veroorzaakt door de uitzonderlijk zachte start van het nieuwe jaar. Op een aantal KNMI-stations bleek de eerste decade (dag 1 t/m 10) van januari de zachtste van overeenkomstige tijdvakken in tenminste 50 jaar. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur over dit tijdvak 8,1 °C. Sinds 1901 was alleen de eerste decade van 1921 nog iets zachter: 8,2 °C.

Het zachte weer werd veroorzaakt door een krachtige zuidwest- tot westcirculatie waarmee subtropische lucht werd aangevoerd. De climax van het zachte weer viel op de 10e met maximumtemperaturen van 11 tot ruim 14 °C. Ook deze waarden bleken op sommige stations de hoogste in tenminste 50 jaar. De landelijk hoogste temperatuur van de maand werd op de 10e gemeten in Arcen met 14,7 °C
Naar het eind van de maand toe kreeg het weer winterse trekjes. Hierdoor kon in De Bilt het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) toch nog oplopen naar 10, het normale aantal bedraagt 13. IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen in De Bilt niet voor, het normale aantal bedraagt er vier. In het zuidoosten van het land werden plaatselijk twee ijsdagen genoteerd. De landelijk laagste temperatuur, -7,8 °C, werd op 24 januari gemeten te Hupsel.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 52 mm neerslag tegen normaal 69 mm was januari vrij droog. De maanssommen waren grillig verdeeld over het land. Het droogst was Wijk aan Zee met 36 mm, het natst Arcen met 72 mm neerslag. In De Bilt viel 53 mm neerslag tegen normaal 67 mm.
De 18e en 20e waren landelijk bezien natte dagen met 10, respectievelijk 8 mm neerslag. Op de 18e viel in de zuidelijke helft van het land plaatselijk ruim 15 mm neerslag.
Tijdens licht winters weer in de tweede helft van de maand viel de neerslag af en toe als sneeuw en kon zich soms een (tijdelijk) sneeuwdek vormen. Op de 24e lag er in de Achterhoek lokaal 5 cm sneeuw.
Op 8 januari stond er in het noordelijk kustgebied enige tijd een storm, kracht negen Beaufort. In het hele land kwamen zware tot zeer zware windstoten voor.

 

Januari was zeer zonnig met gemiddeld over het land 92 zonuren tegen normaal 52. Vooral in de kustgebieden was januari uitzonderlijk zonnig. Zo bleek in zowel Vlissingen als in De Kooy januari met 112, respectievelijk 102 zonuren de zonnigste januarimaand in bijna honderd jaar. In De Bilt werden 83 uren geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 52. Het aantal zonloze dagen in De Bilt bedroeg zeven tegen normaal 14. De zon scheen het minst in het oosten van het land met in Heino en op de vliegbasis Twenthe "slechts" 75 zonuren.

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 3,6 °C, de hoeveelheid neerslag 123 mm en het aantal zonuren 48.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 februari 2005/sluijter