Mei 2005

Normale temperatuur en hoeveelheid neerslag, aan de zonnige kant.

De gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt was in mei met 12,6 °C vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 12,7 °C.

Mei ging warm van start. Direct al op 1 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) van het seizoen genoteerd. In het zuiden werd het op die dag lokaal tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger).

Van 5 tot en met 18 mei volgde een tijdvak met temperaturen beneden normaal. Tijdens enkele nachten kwam het in dit tijdvak lokaal tot lichte vorst, de laatste keer op 18 mei. De landelijk laagste temperatuur, -1,5 °C, werd ook op 18 mei gemeten op de vliegbases Twenthe en Gilze-Rijen.


Aan het eind van de maand werd het op een aantal dagen fraai en zeer warm weer. In totaal werden in De Bilt uiteindelijk vier zomerse dagen genoteerd tegen drie normaal. 27 mei verliep er tropisch. In het zuiden van het land werden plaatselijk in totaal deze maand drie tropische dagen geregistreerd. Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) bedroeg in De Bilt acht, tegen negen normaal. De landelijk hoogste temperatuur, 32,6° C, werd gemeten op 27 mei in Gilze-Rijen.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 56 mm neerslag tegen normaal 57 mm. In het westen van ons land viel de minste neerslag, het oosten was duidelijk het natst. Van de KNMI-stations was Wijk aan Zee het droogst met 33 mm en Twenthe het natst met 104 mm. In De Bilt werd 54 mm afgetapt; het langjarig gemiddelde bedraagt 62 mm.

Op zowel 2 als 3 mei trokken actieve buiencomplexen vergezeld van frequent onweer over ons land. Lokaal viel ruim 20 mm neerslag. In de nacht van 14 op 15 mei viel in het noordoosten 20 tot 30 mm neerslag.