April 2006

Vrij zacht, gemiddeld over het land vrijwel de normale hoeveelheid zonneschijn en aan de droge kant

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen een langjarig gemiddelde van 8,3 °C was april vrij zacht. Het weer was een groot deel van de maand licht wisselvallig met een vrij vlak temperatuurverloop waarbij wat te koude en te zachte tijdvakken elkaar afwisselden. Alleen op de 24e en 25e was er in een groot deel van het land sprake van zeer zacht en fraai lenteweer. Helaas viel het weer op Koninginnedag tegen. Vooral in de oostelijke helft van het land vielen talrijke buien, lokaal met hagel en onweer. Bovendien was het koud voor de tijd van het jaar.[Grafiek temperatuurverloop De Bilt]
Op 25 april werd in De Bilt met 21,8 °C de eerste warme dag van het jaar genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). Het was ook de enige warme dag in De Bilt deze maand; het langjarig gemiddelde bedraagt er twee. In het zuidoosten van het land werden plaatselijk drie warme dagen genoteerd. De landelijk hoogste temperatuur, 24,6 °C werd geregistreerd in Arcen (Limburg) op de 25e . 
Verspreid over de maand kwam het gedurende de nachten nog regelmatig tot vorst. In De Bilt werden drie vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C ), het normale aantal bedraagt er vier. Het aantal vorstdagen varieerde van nul lokaal aan zee tot plaatselijk negen in het oosten van het land. De landelijk laagste temperatuur, -4,3 °C, werd gemeten op de 11e april op de vliegbasis Twenthe.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 37 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 44 mm. Daarmee was de maand nipt aan de droge kant. 

In het zuidwesten van het land viel de minste neerslag. Van de KNMI-stations was Rotterdam het droogst met 18 mm neerslag. In de rest van het land viel in het algemeen 30 tot 45 mm neerslag, het meest in Noord-Holland, delen van Limburg en de achterhoek. Op de vliegbasis Twenthe werd de meeste neerslag geregistreerd: 51 mm. In De Bilt viel 40 mm geregistreerd tegen normaal 45 mm. 
Grote neerslagsommen vielen er deze maand niet en landelijk bezien zeer natte dagen kwamen niet voor. In de tweede helft van de maand bleef het op veel dagen droog. 

Landelijk gemiddeld was de zon 172 uren te zien tegen normaal 162 uren. Het hoogste aantal zonuren werd geregistreerd in het zuidwesten van het land. Op de KNMI-stations Vlissingen en Wilhelminadorp werden 202 zonuren geregistreerd. De zon was het minst te zien in het oosten van het land met in Deelen 134 uren.
In De Bilt kwam de maandsom zonneschijn uit op 161 uren; het langjarige gemiddelde bedraagt daar 158 zonuren.
April kende geen enkele dag waarop de zon landelijk onafgebroken scheen. Alleen 14 april verliep in het noorden van het land ronduit zonnig. 

Vorig jaar april bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 10,4 °C, het aantal uren zonneschijn 185 en de neerslagsom 63 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 mei 2006/rob sluijter