Februari 2006

Normale temperatuur, aan de natte kant en zeer somber

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 2,9 °C had februari vrijwel de normale temperatuur van 3,0 °C. Er waren deze maand behoorlijke landelijke verschillen. In het noorden en westen had februari een vrijwel normale temperatuur, in het oosten en zuidoosten was de maand duidelijk te koud. Zo had De Kooy een gemiddelde temperatuur van 3,2 °C tegen normaal 3,0 °C, Maastricht 1,9 °C tegen normaal 2,9 °C.[Grafiek temperatuurverloop De Bilt]
De maand ging onder invloed van een krachtig hogedrukgebied rustig en koud van start met in het binnenland enkele ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C). Daarna volgde een tijdvak met licht wisselvallig weer en temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Rond het midden van de maand was gedurende korte tijd de depressie-activiteit groot. Het was sterk wisselvallig en zacht. Op de 15e werd de landelijk hoogste temperatuur van de maand geregistreerd in Westdorpe en Woensdrecht: 11,5 °C. Naar het einde van de maand toe werd het wederom te koud voor de tijd van het jaar met soms winterse neerslag. Op de 27e werd de landelijk laagste temperatuur van de maand gemeten: -7,9 °C in Nieuw Beerta.
Over de hele maand noteerde De Bilt 11 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) en twee ijsdagen. Het normale aantal bedraagt er 13, respectievelijk twee. 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 54 mm neerslag tegen normaal 47 mm. De maansommen namen van noord naar zuid over het land toe. Van de KNMI-stations was Lauwersoog het droogst met 23 mm, Eindhoven het natst met 93 mm neerslag. In De Bilt werd 59 mm geregistreerd tegen 48 mm normaal. 
15 februari was een natte dag met landelijk bezien 12 mm neerslag. Op de 17e viel in het zuiden lokaal ca. 20 mm neerslag. 

Februari was een zeer sombere maand met gemiddeld over het land 52 zonuren tegen 78 normaal. Sinds 1979 was februari niet meer zo somber geweest.
Tot en met de 22e was de zon op een aantal plaatsen slechts 15 uren te zien geweest. Daarna volgde van 24 tot en met 26 februari drie dagen met flinke perioden met zon met landelijk bezien 20 zonuren.
Het somberst was de maand in Eindhoven met 37 zonuren. De meeste zon kwam voor in het zuidwesten van het land. Wilhelminadorp registreerde 64 uren zonneschijn. In De Bilt werden 54 zonuren gemeten tegen normaal 79. 

Vorig jaar februari bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 2,4 °C, het aantal uren zonneschijn 98 en de neerslagsom 73 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 maart 2006/rob sluijter