November 2006

Zeer zacht, normale hoeveelheid neerslag en zonnig

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,2 °C tegen een langjarig gemiddelde van 6,2 °C eindigt november op de tweede plaats in de rij van zachtste novembermaanden sinds 1901. Alleen november 1994 was nog zachter met een gemiddelde van 10,2 °C.[Grafiek temperatuurverloop De Bilt]
Vrijwel continue lag de temperatuur (ver) boven het langjarig gemiddelde; koude dagen kwamen dit jaar niet voor. Het zachte weer was een voortzetting van het uitzonderlijk zachte weer in september en oktober. 
Zowel de tweede decade (dag 11 tot en met 20) als de derde decade (dag 21 tot en met 30) bleken op een aantal KNMI-stations de zachtste in de complete meetreeks. Zo werd in De Bilt over de derde decade een gemiddelde temperatuur van 9,4 °C bepaald. In de reeks vanaf 1901 stond het oude record op naam van 1992 met 9,0 °C. 
In De Bilt werd het op 16 november 16,6 °C. Niet eerder sinds 1901 was het zo laat in het jaar nog zo zacht. Ook op veel andere stations was de maximumtemperatuur die dag record hoog. Het record hield echter niet lang stand; op 25 november werd het in De Bilt 17,2 °C. Die dag werd de landelijk hoogste temperatuur, 18,9 °C, gemeten in Maastricht en Ell. Dat is tevens een nieuw landelijk record voor de derde decade (dag 21 tot en met 30) van november. Het oude record stond op naam van 22 november 1929 met 18,7 °C in Maastricht.
Tot vorst kwam het deze maand in De Bilt niet, normaal telt november zes vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C). Op andere plaatsen in het land het land kwam het aan het begin van de maand plaatselijk wel op vier dagen tot vorst. Ook op de 30e vroor het in het zuidoosten licht.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 78 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm. De maandsommen neerslag waren in de kustgebieden en in een strook over Utrecht en Gelderland het grootst. De minste neerslag viel in het zuidoosten en noordoosten van het land. Van de KNMI-stations werd in Rotterdam en Deelen het meest afgetapt: 97 mm. De minste neerslag viel in Eelde en Marknesse met 54 mm. In De Bilt werd 93 mm geregistreerd tegen 81 mm normaal. 
Op 1 november woedde er in het noordelijk kustgebied enige tijd een noordwesterstorm. Bovendien kwamen in de noordwestelijke helft van het land zware tot zeer zware windstoten voor (tot ca. 115 km/uur). Lokaal veroorzaakte de wind schade. In het Waddengebied veroorzaakte de storm een middelbare stormvloed. In Delfzijl werd een recordhoge wateropzet gemeten.

Met gemiddeld over het land 77 uren zonneschijn tegen normaal 60 was november zonnig. De zon was het meest te zien in het zuidwestelijk kustgebied. Het KNMI-station Vlissingen was het zonnigst met 96 uren zonneschijn. In het midden en oosten van het land was het beduidend somberder met op de vliegbasis Twenthe slechts 60 zonuren. In De Bilt werden 66 zonuren geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 60. Opvallende tijdvakken met somber of juist zonnig weer kende de maand niet.