Augustus 2007

Vrijwel normale temperatuur en hoeveelheid zonneschijn, aan de droge kant

Augustus was dit jaar de beste zomermaand. In een groot deel van het land was het vrij droog, het aantal zonuren was normaal en de gemiddelde temperatuur in De Bilt week met 17,1 °C maar weinig af van het langjarig gemiddelde van 17,2 °C.
Onder invloed van een hogedrukgebied was het aan het begin van de maand aangenaam zomerweer waarbij het op 5 en 6 augustus zelfs lokaal tropisch werd (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Daarna volgde een lang wisselvallig tijdvak met meest normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Naar het einde van de maand stabiliseerde het weer onder invloed van een hogedrukgebied ten westen van ons. Met een noordwestelijke stroming was het toen wat te koel voor de tijd van het jaar.
In De Bilt werden 23 warme en vijf zomerse dagen genoteerd tegen 22, respectievelijk zeven normaal. Een tropische dag werd in De Bilt niet geregistreerd, het langjarig gemiddelde bedraagt er één.
Op 5 augustus werd het in het Zeeuwse Westdorpe 31,3 °C, de landelijk hoogste temperatuur deze maand. Aan het einde van de maand verliepen de nachten fris. Op 30 augustus koelde het in Limburgse Ell af tot 3,5 °C, de laagste temperatuur deze maand.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 52 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 62 mm was augustus wat aan de droge kant.
Het droogst was het in het westelijk Waddengebied met op Terschelling slechts 23 mm. De meeste neerslag viel in het zuidoosten van het land: Maastricht bracht het als koploper tot 129 mm. Een flink deel van de maandsom in het zuidoosten is toe te schrijven aan een front dat daar op de 9e bleef slepen en langdurig regen veroorzaakte, waarbij in Maastricht 59 mm viel.
Op 20 augustus vielen er in het noorden van het land plaatselijk zware buien. In Hollum (Ameland) werd toen 43 mm afgetapt. Op 21 augustus was het wederom in het zuidoosten zeer nat met in delen van Limburg 30 tot ruim 40 mm neerslag.
In De Bilt werd deze maand 42 mm regen geregistreerd tegen 58 mm normaal. 

Augustus had het normale aantal zonuren met gemiddeld over het land 202 uren tegen een langjarig gemiddelde van 198 uren.
De zon scheen vooral aan het begin van de maand veel, op 1 en 3 tot en met 5 augustus zelfs dagelijks ruim 12 uren.
De zon was het meest te zien in het noordelijk kustgebied. Van de KNMI-stations was De Kooy het zonnigst met 237 uren. Maastricht was niet alleen het natst maar ook het somberst met 167 uren. In De Bilt werden 199 uren zonneschijn gemeten tegen normaal 192. 

Vorig jaar augsutus bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,4 °C, het aantal uren zonneschijn 124 en de neerslagsom 181 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 3 september 2007/Rob Sluijter