Februari 2007

Zeer zacht, nat en somber

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,0 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,0 °C eindigde februari op een gedeelde zevende plaats in de rij van zachtste februarimaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat februari 1990 met een gemiddelde temperatuur van 7,6 °C.
Vrijwel de hele maand was het zacht, alleen van 6 tot en met 10 februari was het in delen van het land licht winters. 
In De Bilt werden slechts vijf vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), het langjarig gemiddelde bedraagt 13. Op 6 februari werd in Gilze-Rijen de landelijk laagste temperatuur van deze maand geregistreerd: -5,0 °C. IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen deze maand in De Bilt niet voor. Het normale aantal ijsdagen in De Bilt bedraagt twee. Ook in de rest van het land kwamen geen ijsdagen voor, met uitzondering van Eindhoven waar op 7 februari met een maximumtemperatuur van -0,1 °C een nipte ijsdag werd geregistreerd.
De landelijk hoogste temperatuur, 17,1 °C, werd op 16 februari gemeten in Maastricht. 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 78 mm neerslag tegen 47 mm normaal kan de maand als nat worden gekarakteriseerd. In het hele land viel meer neerslag dan normaal. Het natst was het in het oosten en midden van het land met plaatselijk ruim 90 mm neerslag. Op het KNMI-station Deelen viel het meest: 101 mm. Het minst nat was station Schiphol met 59 mm. . In De Bilt werd 68 mm afgetapt tegen 48 mm normaal.
Tijdens het licht winterse tijdvak van 6 tot en met 10 februari viel de neerslag soms en lokaal in de vorm van sneeuw. Op 8 februari was dat zelfs op uitgebreide schaal; de enige keer deze maand en in deze winter. Er ontstond een tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters tot ca. 9 cm plaatselijk op de Veluwe. Ook op 6 februari ontstond een tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters in Zuid-Holland en Zuid-Limburg. Op 10 februari veroorzaakte sneeuw, gevolgd door regen met ijzelvorming, in het noorden van het land voor gladheidsproblemen.
Landelijk bezien natte dagen waren 11 en 25 februari met gemiddeld over het land ruim 10 mm neerslag. 

Februari was somber met landelijk gemiddeld . 60 uren zonneschijn tegen 78 uren normaal.
De vliegbasis Twenthe kwam als somberste uit de bus met 48 zonuren. De meeste uren zon werden in het zuiden van het land geregistreerd. Van de KNMI-stations was Vlissingen het zonnigst met 70 uren zonneschijn. De Bilt kwam niet verder dan 57 uren, het langjarige gemiddelde bedraagt er 79.
Een langer tijdvak met veel of juist weinig zon kwam deze maand niet voor. Alleen 15 februari was een zeer zonnige dag met in het hele land ruim 8 uren zonneschijn. 

Vorig jaar februari bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 2,9 °C, de hoeveelheid neerslag 54 mm en het aantal zonuren 54.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 1 maarti 2007/ rob sluijter.