Juli 2007

Zeer nat, vrij koel en het normale aantal zonuren

Juli verliep voor zomerliefhebbers teleurstellend met aanhoudend wisselvallig weer. Vrijwel de gehele maand bepaalden depressies het weer waarbij op een aantal dagen veel neerslag viel. Het wisselvallige en natte weerbeeld van de eerste zomermaand juni werd hiermee voortgezet.

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,0 °C tegen normaal 17,4 °C had juli een temperatuur iets onder normaal. In het eerste deel van de maand was het wat te koel voor de tijd van het jaar. Op de 13e volgde een week met vrij warm weer. De laatste tien dagen van de maand was de temperatuur normaal of iets lager dan normaal voor de tijd van het jaar.
In De Bilt werden 19 warme (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en drie zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) geregistreerd tegen 20, respectievelijk zeven normaal. Tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) kwamen er deze maand niet voor, normaal telt juli twee tropische dagen. In het zuidoosten van het land werden wel twee tropische dagen genoteerd, op de 15e en 16e. De landelijk hoogste temperatuur; 32,9 °C werd op de 15e  gemeten in Maastricht.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 155 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 70 mm. De natste julimaand was die van 1942 met 158 mm. Daarmee was het landelijk gemiddeld de op één na natste julimaand sinds 1906. In De Bilt eindigde de maand met 161 mm neerslag tegen normaal 70 mm op de 6e plaats in de rij van natste julimaanden sinds 1901. 
De meeste neerslag viel in de westelijke helft van het land, de minste in het zuidoosten. Van de KNMI-hoofdstations was Cabauw het natst met 239 mm. Op het KNMI-neerslagstation te Oudenbosch is echter ruim 267 mm gevallen. Vliegveld Twenthe was het droogst met 107 mm. 
De neerslag was, zoals zo vaak in een zomermaand, buiig van karakter waarbij soms lokaal grote hoeveelheden vielen. Op 1, 3, 4, 9 en 16 juli viel er op tenminste één van de 325 KNMI-neerslagstations 50 mm neerslag of meer. Daarbij ontstond soms plaatselijk wateroverlast.
Verantwoordelijk voor de neerslag op de 16e was een actieve buienlijn die met onweer, zware windstoten, plaatselijk hagel en een spectaculaire rolwolk over het westen van het land trok. 
Op  de 26e werd door een windhoos veel schade veroorzaakt op de Veluwe.
Langs de kust stond op 24 en 26 juli enige tijd een stormachtige wind (kracht 8). Bovendien kwamen in de kustprovincies zware windstoten voor.

Met gemiddeld over het land 204 zonuren had juli vrijwel het normale aantal van 201 zonuren.
De meeste zonuren werden geregistreerd in het noordelijk kustgebied met op het KNMI-station Hoorn(Terschelling) 237 zonuren. De zon was het minst te zien in Herweijnen met 169 uren zonneschijn. In De Bilt werden 193 zonuren geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 196.
Landelijk bezien ronduit zonnige dagen kwamen deze maand niet voor. 
Op 19 dagen kwamen ergens in het land bliksemontladingen voor.

 

Vorig jaar juli bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 22,3 °C, de hoeveelheid neerslag 15 mm en het aantal zonuren 307

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 augustus 2007 Rob Sluijter/Jon Nellestijn - update 11 sept.