Juni 2007

Zeer warm, maar nat en vrij somber

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,5 °C tegen 15,2 °C normaal, eindigde juni op een gedeelde vijfde plaats in de rij van warmste junimaanden sinds 1901. De warmste maand in deze lijst was die van 1917 met een gemiddelde temperatuur van 18,3 °C.

Een fraaie, zomerse maand was het zeker niet; alleen begin juni bracht droog, warm en vrij zonnig weer. Vanaf 8 juni werd het weer sterk wisselvallig maar het bleef warm. Vanaf de 21e daalde de temperatuur naar waarden rond of zelfs iets beneden het langjarige gemiddelde; ook toen bleef het echter uitermate wisselvallig.
In De Bilt werden in totaal 22 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) genoteerd tegen een langjarig gemiddelde van 12. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) bedroeg er vier, precies het normale aantal. 8 juni verliep in een groot deel van het land, waaronder in De Bilt, tropisch (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). De landelijk hoogste temperatuur in juni, 31,9 °C, werd die dag genoteerd in Volkel en Ell. Op 27 juni werd in Woensdrecht met 7,4 °C de landelijk laagste temperatuur gemeten.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 95 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 71 mm was juni nat. 
Tot en met de 7e verliep juni op veel plaatsen droog. Daarna viel in delen van het land iedere dag wel enige neerslag. Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de maandommen, zoals wel vaker in een zomermaand, grillig verdeeld over het land. Het natst was het op het KNMI-station Cabauw met 147 mm, het droogst in Arcen met 44 mm. In De Bilt komt de maandsom uit op 90 mm tegen 72 mm normaal. 
Op 8 juni trokken zware onweersbuien over de zuidwestelijke helft van het land. Daarvoor werd een weeralarm uitgegeven. Plaatselijk brachten de buien ruim 70 mm neerslag en ontstond wateroverlast. 
Op 14 juni veroorzaakte een downburst in combinatie met extreem zware regenval aanzienlijke schade in de omgeving van Hoogeveen. Ook op andere plaatsen waren zware buien actief en viel lokaal 50 mm of meer met wederom wateroverlast tot gevolg. Ook op diverse andere dagen vielen lokaal grote hoeveelheden neerslag, met name op de 17e en 22e met plaatselijk ruim 50 mm. 
Op 26 juni stond er langs de kust op sommige plaatsen enige tijd een stormachtige wind, kracht 8. 

Het aantal zonuren viel deze maand tegen. Gemiddeld over het land scheen de zon 167 uren tegen 192 normaal. Juni was hiermee minder zonnig dan de voorjaarsmaanden maart (183), april (280) en mei met 198 uren zon. Vooral de laatste tien dagen van de maand verliepen somber.
De zon scheen het meest in het noordwesten van het land met in De Kooy 191 zonuren. Opvallend somber was het in Zeeland. Westdorpe en Vlissingen waren met 137, respectievelijk 142 zonuren de somberste KNMI-stations. In De Bilt scheen de zon 172 uren tegen 187 normaal. 

Vorig jaar juni bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,7 °C, het aantal uren zonneschijn 246 en de neerslagsom 18 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 2 juli 2007/Rob Sluijter