November 2007

Vrij zacht, vrij droog en normale hoeveelheid zon

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,9 °C tegen 6,2 °C normaal was november vrij zacht
De eerste dagen van de maand verliepen door de nabijheid van een hogedrukgebied zacht maar somber. Op 2 november werd het op de luchthaven Schiphol 15,1 °C; de landelijk hoogste temperatuur deze maand.
Van 5 tot en met 13 november was het wisselvallig bij een temperatuur die normaal was voor de tijd van het jaar. 
Daarna was het tot en met de 18e vrij koud en meest droog met tijdens de nachten op veel plaatsen vorst. Op de 15e werd het op de vliegbasis Twenthe -5,5 °C.
De rest van de maand verliep weer wisselvallig bij temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde. In totaal werden in De Bilt vijf vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), het langjarig gemiddelde bedraagt er zes.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

November is normaal in ons land met landelijk gemiddeld 82 mm de natste maand van het jaar. Dit jaar kwam de maandsom neerslag uit op 67 mm. 
Het natst was november in het noordoosten van het land met op het KNMI-station Nieuw Beerta 102 mm neerslag. Valkenbug in Zuid-Holland was het droogste met 52 mm. In De Bilt komt de maandsom uit op 58 mm tegen 81 mm normaal.

November was een vrij rustige herfstmaand; op geen enkele dag kwam het tot storm. Alleen op de 9e stond langs de kust een stormachtige wind (kracht 8). Boven een deel van de Noordzee was toen sprake van een noordwesterstorm die in combinatie met springtij hoge waterstanden tot gevolg had. Er werd dijkbewaking ingesteld en diverse stormvloedkeringen werden gesloten.

Gemiddelde over het land scheen de zon 60 uren, precies gelijk aan het langjarig gemiddelde.
De maand ging somber van start. Op sommige plaatsen in het zuiden was de zon over de eerste tien dagen van de maand minder dan 10 uren te zien. Echter, in het zuiden van het land scheen de zon van 14 tot en met 17 november wel vrijwel ongehinderd. Landelijk bezien zeer zonnige dagen kwamen deze maand niet voor. 
Het zonnigst was november in het zuiden van het land met op het KNMI-station Eindhoven 77 uren zonneschijn. De zon scheen het minst in Groningen met in Nieuw Beerta 45 uren. In De Bilt werden 62 zonuren geregistreerd tegen 60 uren normaal.

Vorig jaar november bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 9,2 °C, het aantal uren zonneschijn 66 en de neerslagsom 93 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 3 december 2007/Rob Sluijter