September 2007

Aan de koele kant, de normale hoeveelheid neerslag en zonneschijn

Het wisselvallige weerbeeld dat zo kenmerkend was voor de afgelopen zomer hield ook in september aan. Hierbij lag de temperatuur in De Bilt voor de derde opeenvolgende maand beneden het langjarig gemiddelde. De gemiddelde temperatuur is er uitkomen op 13,8 °C tegen een langjarig gemiddelde van 14,2 °C.
In de kustgebieden was de gemiddelde temperatuur vrijwel normaal. Zo werd in Den Helder 14,8 °C gemeten tegen een langjarig gemiddelde van 14,5 °C. De grootste negatieve afwijking werd geregistreerd in het zuidoosten; Maastricht eindigde op 13,7 °C tegen 14,3 °C normaal.
Opvallend warme of koele tijdvakken kwamen deze maand niet voor; de temperatuur lag meestal in de buurt van de normale waarde voor de tijd van het jaar. 
In De Bilt werden negen warme dagen genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) tegen tien normaal. Zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) kwamen deze maand nergens in het land voor. De landelijk hoogste temperatuur 23,8 °C, werd gemeten op 23 september in Arcen en Ell. Op 14 september koelde het op de vliegbasis Twenthe af tot 2,6 °C, de landelijk laagste temperatuur deze maand. 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land is er in september 81 mm neerslag gevallen tegen een langjarig gemiddelde van 75 mm.
De meeste neerslag viel in de westelijke kustprovincies en het noorden van het land, op flink wat plaatsen meer dan 100 mm. 
De hoogste maandsom werd afgetapt in Lauwersoog: 132 mm. De minste neerslag werd geregistreerd in het zuidoosten van het land met in Eindhoven slechts 43 mm. 
In De Bilt is 96 mm gevallen, de normale maandhoeveelheid bedraagt 72 mm.
In de nacht van 2 op 3 september viel er op veel plaatsen in het midden en oosten van het land 20 tot 30 mm. De regen werd veroorzaakt door een koufront. Op de 17e veroorzaakte de trage passage van een frontale zone in het zuidwesten 20 tot 40 mm neerslag. 
Zeer nat was het in het noorden van het land op de 29e en 30e . Langdurige regen liet hier 30 tot 70 mm neerslag achter. 

Gemiddeld over het land scheen de zon 130 uren tegen een langjarig gemiddelde van 136 uren.
De zonneschijn was gelijkmatig verdeeld over de maand; langere sombere of juist zonnige tijdvakken kwamen niet voor.
De landelijke verschillen in het aantal uren zonneschijn waren deze maand groot. De kustgebieden waren het zonnigst met in Vlissingen zelfs 149 uren zonneschijn. In het midden van het land was de zon het minst te zien, Lelystad kwam niet verder dan 108 uren. In De Bilt werden 116 zonuren geregistreerd tegen normaal 133. 

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 17,9 °C, de hoeveelheid neerslag 9 mm en het aantal zonuren 181.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 oktober 2007/Rob Sluijter