April 2008:

Aan de zachte, droge en zonnige kant

De gemiddelde maandtemperatuur over april is in De Bilt uitgekomen op 8,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 8,3 °C. Daarmee was de maand aan de zachte kant.Na het teleurstellende temperatuurverloop tijdens de eerste lentemaand maart bleef het ook in april lange tijd vaak te koud voor de tijd van het jaar. Overigens was het weer daarbij niet slecht. De zon scheen vaak en er viel niet veel neerslag. Pas op 20 april werd in De Bilt voor het eerst dit jaar de 15,0 °C overschreden. Sinds 1901 is het maar twee keer voorgekomen dat de eerste dag met aangename warmte pas zo laat in het jaar viel. In 1970 kwam de temperatuur pas op 3 mei boven de 15 °C. In 1917 werd het op 30 april voor het eerst zo warm. Na 20 april ging het snel en volgde een periode met zacht maar licht wisselvallig lenteweer. Op 26 april werd in De Bilt met 20,7 °C de eerste warme dag van het jaar genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). De Bilt kende deze maand in totaal twee warme dagen, gelijk aan het normale aantal. De landelijk hoogste temperatuur, 24,2 °C, werd in Ell (Noord-Limburg) gemeten op 27 april.
In De Bilt werden acht vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd tegen vier normaal. Het tijdvak van 6 tot en met 10 april telde vijf vorstdagen op rij. Op 7 april werd in Wijk aan Zee de landelijk laagste temperatuur geregistreerd: -5,5 °C.
 

temperatuurgrafiek De Bilt
temperatuurgrafiek De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 33 mm tegen 44 mm normaal was april aan de droge kant . De meeste neerslag viel in het zuidoosten van het land met op het KNMI-station Ell 60 mm. Langs de zuidwestkust en in het noordwesten viel de minste neerslag; de stations Hoek van Holland en De Kooy waren het droogst met 22 mm. In De Bilt werd 34 mm tegen 45 mm normaal.
Landelijk bezien zeer natte dagen kwamen deze maand niet voor. Een flink deel van de maand verliep zelfs overwegend droog. Van 6 tot en met 22 april viel er gemiddeld over het land slechts 6 mm neerslag.


De zon scheen in april gemiddeld over het land 190 uren tegen 162 normaal. Daarmee was april aan de zonnige kant. In het noordwestelijk kustgebied zag men de zon het meest. Op het KNMI-station Hoorn op Terschelling werden 236 uren zonneschijn geregistreerd. De meeste wolken kwamen voor in het zuidoosten; Maastricht kwam niet verder dan 162 zonuren. In het voorjaar is de kuststrook meestal veel zonniger dan het binnenland. Dit komt door het nog relatief koude zeewater dat wolkenvorming onderdrukt. In De Bilt werden 185 zonuren gemeten tegen 158 uren normaal.


Vorig jaar april bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 13,1 °C, de hoeveelheid neerslag  0,3 mm en het aantal zonuren 284.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000

De Bilt, 6 mei 2008/Jon Nellestij