Augustus 2008

Normale temperatuur, somber en nat

Augustus stelde qua zomerse warmte en zonneschijn teleur. Vrijwel de gehele oogstmaand werd het weer bepaald door depressies. Het bijbehorende weerbeeld was zeer wisselend, met op veel dagen neerslag. Het temperatuurverloop kende geen uitschieters, het was nooit echt koel of juist warm.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 17,4 °C tegen een langjarig gemiddelde van 17,2 °C. Vooral de relatief hoge nachtelijke minima hebben hieraan bijgedragen. De gemiddelde minimumtemperatuur was in De Bilt met 13,2 °C flink hoger dan het langjarig gemiddelde van 12,0 °C. De gemiddelde maximumtemperatuur was met 21,8 °C juist lager dan de normaal van 22,3 °C.
Augustus telde in De Bilt maar twee zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger; 6 en 31 augustus). Normaal telt augustus zeven zomerse dagen. Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) komt uit op 24 tegen 22 normaal.
Tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) kwamen deze maand niet voor. De landelijk hoogste temperatuur tot nu toe werd gemeten op 6 augustus in het Limburgse Arcen: 29,2 °C. De laagste temperatuur, 5,5 °C, werd op 16 augustus gemeten op de vliegbasis Twenthe.
In augustus werden maar vier mooie dagen geregistreerd (ADS-dagen genaamd met veel zon, warmte en weinig of geen neerslag). Normaal telt deze maand zeven dagen met voor de recreatie mooi weer.        

temperatuurgrafiek De Bilt
temperatuurgrafiek De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land is 100 mm neerslag gevallen, tegen normaal 62 mm. De meeste neerslag viel in de kustgebieden. Van de KNMI-stations was Terschelling het natst met 153 mm. Op diverse KNMI-neerslagstations viel echter nog meer; op Ameland zelfs 267 mm. De minste neerslag viel in Soesterberg en op de vliegbasis Twenthe: 58 mm. In De Bilt is 114 mm gevallen tegen 58 mm normaal.
Opvallend was het grote aantal dagen met regen. Op veel plaatsen viel op 27 van de 31 dagen wel enige regen. Op 3 augustus veroorzaakte een windhoos in Friesland en Groningen schade. Bovendien viel op sommige plaatsen 50 tot 70 mm neerslag. Bijzonder nat was het ook op 7 augustus, met in de kustprovincies op veel plaatsen 30 tot ruim 50 mm.
Behalve nat, was augustus ook een winderige maand. Vooral op 12 en 13 augustus waaide het hard. Aan zee stond af en toe een stormachtige wind (kracht 8). De windstoten liepen op tot ca. 95 km/uur.

Augustus was een tamelijk sombere maand waarbij de maandsom gemiddeld over het land uitkwam op 164 uren zonneschijn tegen 198 uren normaal. In De Bilt scheen de zon 163 uren tegen 192 normaal.
De zon was het meest te zien in het noordwestelijk kustgebied met in De Kooy 190 zonuren. In Hoogeveen scheen de zon met ca. 140 uren het minst.
Vooral in de tweede helft van de maand liet de zon vaak verstek gaan. Op een aantal plaatsen was het van 26 tot en met 28 augustus zelfs op drie aaneengesloten dagen zonloos.
Vorig jaar augustus bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 17,1 °C, de hoeveelheid neerslag 42 mm en en het aantal zonuren 199.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 2 september 2008//Rob Sluijter