December 2008

Koud, gemiddeld over het land droog en zeer zonnig

Koudste december sinds 1996

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van. 2,4 °C, was december koud. Het langjarig gemiddelde bedraagt 4,0 °C.
Tot en met de 17e lag de gemiddelde temperatuur rond of enkele graden beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar. In de aanloop naar Kerst was het enige tijd zacht. Tijdens de Kerstdagen voltrok zich een omslag naar koud winterweer. Tot aan de jaarwisseling vroor het tijdens de nachten meest matig en ook overdag bleef het op een aantal plaatsen licht vriezen.

In totaal kwam het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) in De Bilt uit op 15, tegen 12 normaal. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten op de vliegbasis Twenthe op 31 december: -12,5 °C.
In De Bilt werden drie ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd. Normaal telt december in De Bilt twee ijsdagen.
Tijdens de zachte fase voor Kerst werd het op 20 december in het Zeeuwse Westdorpe 11,9 °C; de landelijk hoogste temperatuur deze maand.
 

temperatuurgrafiek De Bilt
temperatuurgrafiek De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

December was een droge maand met gemiddeld over het land 37 mm neerslag tegen 75 mm normaal. De regionale verschillen waren zeer groot. De meeste neerslag viel in de westelijke kustprovincies. Van de KNMI-stations was Valkenburg het natst met 91 mm. De oostelijke helft van het land ontving de minste neerslag. In Nieuw Beerta werd slechts 14 mm geregistreerd. In De Bilt werd 24 mm afgetapt tegen 77 mm normaal. Daarmee was het de op vijf na droogste december in ruim een eeuw.
Aan het begin van de maand viel de neerslag regelmatig in de vorm van sneeuw. Tot een sneeuwdek kwam het echter niet, met uitzondering van Zuid-Limburg op 3 december. Daar lag toen plaatselijk 8 cm. Op 17 december was het in het zuidoosten van het land plaatselijk glad door ijzel. Onder invloed van het hogedrukgebied dat het koude, zonnige winterweer veroorzaakte, viel er vanaf 23 december op de meeste plaatsen ook geen meetbare hoeveelheid neerslag meer.

Het aantal zonuren, gemiddeld over het land, is uitgekomen op 81 tegen 43 normaal. Daarmee was december zeer zonnig.
In De Bilt werden 85 zonuren geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 44 uren. Daarmee eindigde december op de eerste plaats in de rij van zonnigste decembermaanden sinds 1901. Tot nu toe was december 1963 het zonnigst met 75 zonuren.
Het zonnigst was december in het Waddengebied. Op Terschelling scheen de zon 98 uren. De zon was nog het minst te zien in het zuidoosten van het land met in Arcen en Maastricht 'slechts' 71 zonuren.
Opvallend waren de zeer zonnige, koude winterdagen aan het einde van de maand. Van 26 tot 30 december scheen de zon in een groot deel van het land vrijwel ongehinderd. 
 

Vorig jaar december bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 3,8 °C, het aantal uren zonneschijn 72 en de neerslagsom 76 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 5 januari 2009/Rob Sluijter