Februari 2008

Zacht, zeer zonnig en vrij droog

De eerste week van februari verliep zacht en wisselvallig. Daarna was het tot en met de 20e onder invloed van krachtige hogedrukgebieden rustig, droog en vaak ook zonnig. Aanvankelijk was het daarbij overdag ook zacht, later vrij koud. Vanaf de 21e kregen depressies vat op het weer en werd het opnieuw wisselvallig en zeer zacht. De gemiddelde temperatuur lag in De Bilt met 5,1 °C ruim boven het langjarig gemiddelde van 3,0 °C.
Tijdens het lange tijdvak met rustig weer koelde het tijdens de nachten vaak fors af, waardoor het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) ondanks het overwegend zachte karakter van de maand niet veel afweek van het langjarig gemiddelde. In De Bilt werden 11 vorstdagen genoteerd tegen 13 normaal. Op de 16e werd de landelijk laagste temperatuur van de maand gemeten op de vliegbasis Twenthe: -8,8 °C.
IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen deze maand nergens voor. Het langjarig gemiddelde voor februari loopt uiteen van twee in het zuidwesten tot vier ijsdagen in het noordoosten van het land. Op 11 februari werd het op de vliegbasis Twenthe 15,2 °C, de landelijk hoogste temperatuur deze maand. 

 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Februari was een vrij droge maand met landelijk gemiddeld 36 mm tegen 49 mm normaal.
Onder invloed van hogedrukgebieden viel er van 7 tot en met 20 februari op de meeste plaatsen geen druppel neerslag.
Van de KNMI-stations was Vlissingen het droogste met 18 mm en Gilze Rijen het natst met 53 mm. In De Bilt kwam de maandsom uit op 39 mm tegen 49 mm normaal.
Een actieve depressie veroorzaakte op 1 februari langs de kust een stormachtige wind. In een strook over het zuiden van het land viel bovendien 15 tot ruim 30 mm. Een deel van de neerslag viel in de vorm van sneeuw waarbij in het zuidoosten plaatselijk een tijdelijk sneeuwdek ontstond van enkele centimeters dik. Ook veel neerslag viel er op de 5e in het zuidoosten van het land. Onweersbuien lieten hier 10 tot 30 mm achter.
Ook de schrikkeldag bracht veel wind. In de avond van de 29e stond er langs de kust een stormachtige wind en kwamen in de kustprovincies zware windstoten voor.

Met gemiddeld over het land 129 zonuren tegen 81 normaal was februari zeer zonnig.
In De Bilt werden 128 zonuren geregistreerd tegen 82 normaal. Daarmee eindigt februari 2008 op de vierde plaats in de rij van zonnigste februarimaanden sinds 1901. Februari 2003 was het zonnigst met 158 zonuren.
Het zonnigst was februari in het zuidwestelijk kustgebied met in Vlissingen zelfs 146 uren zonneschijn. In het noordoosten van het land werden de minste zonuren geregistreerd. Eelde kwam niet verder dan 103 uren.
Van 8 tot en met 12 februari en van de 15e tot en met de 18e scheen de zon dagelijks vrijwel ongehinderd. 

Vorig jaar februari bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 6,0 °C, het aantal uren zonneschijn 57 en de neerslagsom 68 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 3 maart 2008/Rob Sluijter