Januari 2008

Uitzonderlijk zacht, nat en normale hoeveelheid zon

Met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 6,5 °C tegen normaal 2,8 °C eindigde januari 2008 op de tweede plaats in de rij van zachtste januarimaanden, sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Op de eerste plaats in deze lijst staat januari 2007 met een gemiddelde van 7,1 °C.
Vrijwel de gehele maand was er sprake van een krachtige westelijke stroming waarmee zachte lucht van de Atlantische Oceaan naar Europa werd gevoerd. Evenals in januari verleden jaar lag de temperatuur daarbij vaak op een niveau dat normaal is voor begin april. 
Op 18, 19 en 20 januari werd het in een flink deel van het land zelfs 12 tot 13 °C. De landelijk hoogste temperatuur werd opgetekend in Westdorpe (Zeeland): 13,5 °C op de 20e.

Alleen de eerste dagen van de maand verliepen licht winters onder invloed van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. In De Bilt werden drie vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd tegen 13 normaal. Op 2 januari daalde de temperatuur op de vliegbasis Twenthe tot -6,6 °C; de laagste temperatuur van deze maand. Het langjarig gemiddelde van het aantal ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) varieert van drie langs de westkust tot vijf in het noordoosten van het land. Deze maand werd alleen op de 3e in Stavoren een nipte ijsdag geregistreerd, elders kwamen ijsdagen niet voor.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Januari was nat met gemiddeld over het land 85 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 69 mm. Op enkele verdwaalde sneeuwvlokken na aan het begin van de maand viel alle neerslag in de vorm van regen.
Het natst was het in het noorden van het land met op het KNMI-station Hoogeveen 131 mm. In het zuiden van het land was het een stuk droger. De minste neerslag viel in Vlissingen: 37 mm. In De Bilt werd 96 mm afgetapt tegen 67 mm normaal.
Met name het tijdvak van 17 tot en met 21 januari verliep regionaal zeer nat. Een boven ons land slepend front veroorzaakte toen langdurig en veel regen. In het noorden van het land viel in dit tijdvak plaatselijk 80 mm neerslag. De regenduur bedroeg hierbij zo'n 65 uren van de in totaal 120 in dit tijdvak; dat is 55 van de tijd. 

De zon scheen gemiddeld over het land 49 uren tegen een langjarig gemiddelde van 52. In De Bilt was de zon 50 uren te zien tegen 52 normaal. Het zonnigst was januari in het zuidwesten met op het KNMI-station Vlissingen 67 uren zonneschijn. In het noordoosten van het land was januari somber; Nieuw Beerta kwam niet verder dan 25 zonuren. Ook voor wat betreft de zonneschijn viel het tijdvak van 17 tot en met 21 januari op; in een groot deel van het land verliepen deze dagen zonder zonneschijn.
 

Vorig jaar januari bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 7,1 °C, het aantal uren zonneschijn 50 en de neerslagsom 104 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 februarii 2008/Rob Sluijter