Juli 2008

Warm, nat en een normale zonneschijnduur

Met een gemiddelde temperatuur van 18,1 °C tegen een langjarig gemiddelde van 17,4 °C was juli warm. Dat was vooral te danken aan de eerste twee dagen van de maand en de laatste week die zomers warm waren. De rest van de maand verliep uitermate wisselvallig met een temperatuur die meestal enkele graden beneden normaal lag.

Op 2 juli werd het in een groot deel van het land, waaronder in De Bilt, tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Op de meeste plaatsen was dit de eerste tropische dag van het jaar. In Eelde werd een temperatuur van 34,3 °C geregistreerd, de landelijk hoogste temperatuur in juli. Sinds het begin van de metingen in 1906 was het in Eelde in juli slechts op twee dagen nog warmer geweest.

Uitermate koel was het soms ook. Op 21 juli werd het in het zuiden bij bewolkt en regenachtig weer niet warmer dan 14 °C. Ondanks het zomerse weer aan het eind van de maand was er in De Bilt maar één tropische dag. Normaal telt juli twee tropische dagen. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) bedroeg negen, het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) 21, tegen zeven respectievelijk twintig normaal. Op 28 juli kwam de minimum temperatuur in De Bilt niet onder de 20,1 °C en komt hiermee op de gedeelde derde plaats van warme nachten. Het record van 20,8 °C werd bereikt op 9 augustus 2004. In Lauwersoog kwam het kwik op 28 juli 2008 niet onder de 20,4 °C.

temperatuurgrafiek De Bilt
temperatuurgrafiek De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 111 mm neerslag tegen normaal 70 mm was juli nat. Op twintig dagen kwam in Nederland onweer voor. Zware buiige neerslag liet op 8 juli in het westen en midden van het land plaatselijk 40 tot 60 mm achter. Tijdens het warme weer aan het einde van de maand kwam het regelmatig tot zware onweersbuien. Hierbij viel in korte tijd soms veel neerslag met lokale wateroverlast tot gevolg. Op de 26e werd in Gorredijk 72 mm geregistreerd. Door de neerslag in het noorden is het neerslagtekort iets afgenomen, maar in de kop van Noord-Holland en op Texel en Vlieland is nog steeds sprake van een tekort van circa 250 mm. In de rest van het land ligt het neerslagtekort dicht tegen de normale waarde aan. In De Bilt werd 127 mm geregistreerd tegen 70 mm normaal.

Gemiddeld over het land scheen de zon 203 uren tegen 201 uren normaal. Daarmee was juli qua zonneschijnduur normaal. Het zonnigst was De Kooy met 232 uren zon. In Arcen scheen de zon het minst, slechts 174 uren. De Bilt registreerde 182 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 196 uren.

 


Vorig jaar juli bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 17,0 °C, de hoeveelheid neerslag 161 mm en en het aantal zonuren 193.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 1 augustus 2008/Rob van Dorland