Mei 2008

Uitzonderlijk warm, zeer zonnig en vrij droog

Warmste bloeimaand in ruim een eeuw
 

Met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 15,7 °C tegen normaal 12,7 °C was mei de warmste meimaand in ruim een eeuw. Het oude record stond op naam van mei 1992 met een gemiddelde temperatuur van 15,6 °C.
 

Er was wel een groot contrast tussen het noorden en zuiden van het land. In het noorden lag de temperatuur ca. 2 °C boven het langjarig gemiddelde, in het zuiden ca. 3 °C. De oorzaak was gelegen in de stroming deze maand die vaak uit richtingen kwam tussen noord en oost waardoor in het noorden de lucht vaak over de nog koude Noordzee werd aangevoerd.
Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) is in De Bilt uitgekomen op negentien tegen negen normaal. Dat is een evenaring van het recordaantal uit mei 1917.


Op 7 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) genoteerd. Er volgden daarna nog zeven zomerse dagen op rij. Door het warme weer aan het einde van de maand liep het totaal aantal zomerse dagen deze maand op tot negen. Normaal zijn dat er drie. Overigens is dit geen record; in 1992 en 2000 telde mei twaalf zomerse dagen.
De landelijk hoogste temperatuur deze maand, 28,5 °C, werd geregistreerd op 10 mei in Hoek van Holland. Op zowel 19 als 20 mei koelde het tijdens de nacht op de vliegbasis Twenthe nog af tot 0,0 °C, de landelijk laagste temperatuur van deze maand.

temperatuurgrafiek De Bilt
temperatuurgrafiek De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 38 mm neerslag. De normale maandsom bedraagt 57 mm.
En ook hier was er sprake van een groot contrast tussen het noorden en zuiden van het land. De minste neerslag viel in het noorden, op het KNMI-station Lauwersoog zelfs maar 6 mm. In het zuiden viel de meeste neerslag,op het KNMI-station Arcen het meest: 77 mm. Lokaal is zelfs meer dan 95 mm geregistreerd. In De Bilt werd 33 mm afgetapt tegen 62 mm normaal.
Omdat ook april in het noordwesten van het land droog was, is het neerslagtekort (neerslag minus verdamping, berekend vanaf 1 april) in dit deel van het land inmiddels opgelopen tot ca. 140 mm tegen ca. 60 mm normaal. Vanaf de 29e kwam het lokaal tot zware onweersbuien waarbij in korte tijd veel neerslag viel met plaatselijk wateroverlast tot gevolg. Met name in de late avond van 31 mei was het aantal bliksemontladingen in het midden van het land groot.

 

De eerste 10 dagen (decade I) van mei zijn in tenminste 100 jaar niet zo zonnig geweest. In De Bilt werden in dit tijdvak 125 zonuren geregistreerd, veel meer dan het oude record uit 1909: 110 uren. Ook op alle andere KNMI-stations werden nieuwe records genoteerd. De Kooy kwam zelfs uit op 137 zonuren.
Uiteindelijk was ook de hele maand mei zeer zonnig met gemiddeld over het land 274 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 209. De zon scheen het meest in het noorden van het land met in Nieuw Beerta zelfs 316 zonuren. Het minst was de zon te zien in de zuidoostelijke helft van het land met in Deelen 'slechts' 249 zonuren . De Bilt kwam de maandsom uit op 260 uren zonneschijn tegen 204 uren normaal.        

Mei 2007 was in De Bilt met 138 mm recordnat . De gemiddelde temperatuur was toen 14,1 °C en het aantal zonuren bedroeg 198.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 2 juni 2008/Rob Sluijter