November 2008:

Vrij zacht, normale hoeveelheid neerslag en aan de sombere kant

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 6,2 °C was november vrij zacht.
Een groot deel van de maand was het wisselvallig, waarbij de temperatuur meestal boven het langjarig gemiddelde lag. Op 11 november steeg de temperatuur in Arcen en Hupsel tot 16,0 °C; de landelijk hoogste temperatuur in november.

Vanaf de 21e kregen we een aantal dagen te maken met aanvoer van poollucht. Het was toen koud voor de tijd van het jaar en de neerslag viel in de vorm van sneeuw. In de avond van de 24e daalde de temperatuur in Deelen tot -7,2 °C, de laagste temperatuur deze maand. In De Bilt werden zes vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) genoteerd, precies het normale aantal. Vlak aan zee werd op sommige plaatsen geen enkele vorstdag geregistreerd, in het oosten soms acht.        

temperatuurgrafiek De Bilt
temperatuurgrafiek De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel precies de normale hoeveelheid neerslag: 82 mm. De meeste neerslag viel op het KNMI-station Eelde: 108 mm. In de noordwestelijke helft van het land viel op meer plaatsen dergelijke hoeveelheden neerslag. In het zuidoosten was november een stuk droger. Zowel Ell als Maastricht registreerden niet meer dan 49 mm neerslag. In De Bilt kwam de maandsom uit op 91 mm tegen een langjarig gemiddelde van 81 mm.
Alhoewel er op veel dagen wel neerslag viel, waren de hoeveelheden vaak beperkt. Een flink deel van de maandsom neerslag viel in de nacht van 10 op 11 november. Een actieve storing liet toen in een groot deel van het land in korte tijd 20 tot ca. 50 mm neerslag achter.
Op vrijdag de 21e veroorzaakten zeer zware windstoten van ca. 100-120 km/uur vooral in het westen en zuiden overlast en ontstond schade door omgewaaide bomen en aan daken.
Op de 22e vielen winterse buien en op de 23e sneeuwde het urenlang in een groot deel van het land. Op de Veluwe ontstond een sneeuwdek van 10 tot 17 cm.
Tijdens de nacht van 24 op 25 november was het met name in het midden van het land verradelijk glad. Tientallen ongevallen waren het gevolg. In totaal vielen vier zwaargewonden.
Ook op de laatste dag van de maand viel er, voornamelijk in het midden van het land, enige tijd sneeuw.

Met gemiddeld over het land 51 zonuren tegen normaal 60 was november iets aan de sombere kant. De zonnigste plaats was Terschelling met 60 zonuren. In het oosten en noordoosten was de zon het minst te zien. Nieuw Beerta kwam niet verder dan 39 zonuren. In De Bilt kwam de maandsom uit op 54 uren tegen 60 normaal.
 

Vorig jaar november bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 6,9 °C, het aantal uren zonneschijn 62 en de neerslagsom 58 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 december 2008/Rob Sluijter