Oktober 2008

Vrijwel normale temperatuur, zonnig en gemiddeld over het land vrij nat

De gemiddelde maandtemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 10,1 °C, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 10,3 °C.
De maand ging vrij koud van start. Daarna volgde een lang tijdvak met temperaturen rond of duidelijk hoger dan het langjarig gemiddelde. Op 13 oktober werd in het midden en zuiden van het land, waaronder De Bilt, nog een warme dag geregistreerd (maximumtemperatuur 20,0 °C). In Ell steeg de temperatuur tot 22,4 °C, de landelijk hoogste temperatuur in oktober. Warme dagen in oktober zijn niet ongebruikelijk. Het langjarig gemiddelde in De Bilt bedraagt er twee.

Aan het einde van de maand werd het enkele dagen zeer koud voor de tijd van het jaar. Op 28 oktober daalde de temperatuur in De Bilt voor het eerst na het zomerseizoen tot onder het vriespunt. In totaal telde oktober er drie vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), tegen één normaal. De landelijk laagste temperatuur, -3,5 °C, werd gemeten op de vliegbasis Soesterberg op 30 oktober.

temperatuurgrafiek De Bilt
temperatuurgrafiek De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 94 mm tegen 78 mm normaal was oktober vrij nat.
De neerslaghoeveelheid nam van noordwest naar zuidoost over het land sterk af. Van de KNMI-stations was De Kooy het natst met 195 mm tegen 90 mm normaal. Sinds 1957, het begin van de metingen aldaar, was oktober niet eerder zo nat.
Van de KNMI-stations was Hupsel het droogst met slechts 52 mm. In De Bilt werd 92 mm afgetapt tegen 77 mm normaal.

De meeste regen viel aan het begin van de maand. Met name zondag 5 oktober was landelijk bezien een zeer natte dag met 25 mm neerslag. Een actief en zeer traag trekkend koufront veroorzaakte die dag overvloedige regenval in met name het noordwesten van het land. Op sommige plaatsen viel daar minstens 80 mm in 18 uur met grote wateroverlast tot gevolg. Een dergelijke hoeveelheid neerslag wordt op een willekeurige plaats minder dan eens per 100 jaar gëevenaard of overschreden.
Forse hagelbuien zorgden op 28e in het noordwesten lokaal voor flinke gladheid met een aantal aanrijdingen als gevolg.

Oktober was een zonnige maand met gemiddeld over het land 128 zonuren tegen 105 uren normaal.
De zon was het meest te zien in het zuidwestelijk kustgebied. Vlissingen registreerde 141 uren zonneschijn. Arcen (Limburg) registreerde het minste aantal zonuren: 108. In De Bilt kwam het aantal zonuren uit 134 uren tegen 106 uren normaal.
Vorig jaar oktober bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 10,1 °C, de hoeveelheid neerslag 32 mm en en het aantal zonuren 130.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 3 november 2008/Rob Sluijter