September 2008

Vrij koel, aan de droge kant en zonnig

De eerste helft van de maand werd het weer bepaald door lagedrukgebieden. Het was wisselvallig maar de aangevoerde lucht was meestal vrij warm. In de tweede helft van de maand brachten hogedrukgebieden juist rustig, droog en vrij koel weer. Aan het einde van de maand kregen depressies weer vat op het weer en werd het opnieuw wisselvallig.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt, 13,6 °C, lag wat lager dan het langjarig gemiddelde van 14,2 °C. In het noorden van het land was de afwijking van de normaal verwaarloosbaar. Zo noteerde Groningen 13,6 °C tegen een langjarig gemiddelde van 13,5 °C. In het zuiden en midden van het land waren de negatieve afwijkingen van de gemiddelde temperatuur ten opzichte van de normale waarde vergelijkbaar met die in De Bilt.
In De Bilt werden zes warme dagen genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) tegen tien normaal. 11 september verliep in een groot deel van het land, waaronder De Bilt, zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). De hoogste temperatuur deze maand, 27,3 °C werd die dag genoteerd in Maastricht. In het zuidoosten van het land was het ook op 9 september zomers warm.
Tijdens heldere nachten rond het midden van de maand koelde het met name in het binnenland soms fors af. De laagste temperatuur werd gemeten op 19 september te Ell: 0,4 °C. Aan de grond kwam het in het oosten van het land lokaal op zeven dagen tot lichte vorst.        

temperatuurgrafiek De Bilt
temperatuurgrafiek De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 63 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 75 mm.
De neerslag viel voornamelijk in het eerste deel van de maand en op de 30e. Op de laatste dag van de maand viel landelijk gemiddeld 17 mm. Ook 12 september was een zeer natte dag met gemiddeld over het land 11 mm neerslag. In een strook van Limburg naar Noord-Holland viel die dag 20 tot ruim 40 mm neerslag.
Van 14 tot en met 27 september was het met uitzondering van de 23e op alle dagen droog.
De meeste neerslag over de hele maand viel in het noordwesten en midden van het land. Van de KNMI-stations was Soesterberg het natst met 101 mm. In De Bilt werd 100 mm geregistreerd tegen 72 mm normaal. De minste neerslag viel op Schiphol: 35 mm.

Gemiddeld over het land scheen de zon in september 158 uren tegen 136 normaal. Het zonnigst was het zuidwestelijk kustgebied. In Wilhelminadorp werden 179 zonuren geregistreerd. In het zuidoosten was de zon het minst te zien: in Arcen niet meer dan 142 uren. In De Bilt scheen de zon 147 uren tegen een langjarig gemiddelde van 133 uren.
Met name het tijdvak van 25 tot en met 28 september verliep op veel plaatsen zonnig. Bovendien stond er die dagen maar weinig wind waardoor het, ondanks de gematigde maxima van ca. 16 tot 19 C, overdag toch zomers aanvoelde.
Vorig jaar september bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 13,8 °C, de hoeveelheid neerslag 97 mm en en het aantal zonuren 116.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 1 oktober 2008/Rob Sluijter