April 2009

Uitzonderlijk zacht, zeer zonnig en gemiddeld over het land droog

Met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 12,2 °C tegen een langjarig gemiddelde van 8,3 °C, was april 2009 de op één na zachtste aprilmaand in de complete meetreeks die aanving in 1706. De allerzachtste april in de ruim drie eeuwen lange reeks beleefden we nog maar twee jaar geleden, want april 2007 behaalde een gemiddelde temperatuur van 13,1 °C.
Het weer werd meestal bepaald door hogedrukgebieden. Deze hielden storingen op afstand en zorgden voor de aanvoer van zachte lucht.

Vrijwel de gehele maand lag de gemiddelde temperatuur ruim boven normaal, koele dagen kwamen niet voor. Met name rond het midden van de maand lag de temperatuur zelfs regelmatig 5 tot 10 graden boven normaal. Op 3 april werd in een groot deel van het land, waaronder in De Bilt, de eerste warme dag van het seizoen genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). In totaal telde april in De Bilt zes warme dagen, tegen twee normaal.
De landelijk hoogste temperatuur, 24,8 °C werd gemeten op 10 april in Eelde en op 15 april in Arcen.
Vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen dit jaar in De Bilt niet voor. Normaal telt april vier vorstdagen. Lokaal kwam het op 1 en 23 april wel tot vorst. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten op de vliegbasis Twenthe op de 1e : -1,7 °C. 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 22 mm neerslag tegen normaal 44 mm was april droog. Veel dagen verliepen in een groot deel van het land nagenoeg droog. 
Het droogst was april in de noordelijke helft van het land met op veel plaatsen minder dan 15 mm neerslag. Van de KNMI-stations waren Nieuw Beerta en Hoogeveen het droogst met 11 mm. In het zuiden bracht een vrijwel stilliggend front op de 16e en 17e veel regen, plaatselijk ca. 30 mm. Maastricht was het natste station met een maandsom van 50 mm.
Opvallend waren de zomers aandoende onweersbuien die lokaal vielen op 10, 11 en 15 april. Op de 10e liet een onweersbui op Texel in korte tijd 23 mm neerslag achter.
In De Bilt werd in april 20 mm afgetapt tegen 45 mm normaal. 

April was een zeer zonnige maand met gemiddeld over het land 226 zonuren tegen 162 normaal. Op de meeste plaatsen eindigde afgelopen maand bij de tien zonnigste aprilmaanden in ruim een eeuw. Ook in deze lijst staat april 2007 op de eerste plaats met toen gemiddeld over het land 280 zonuren.
De zon scheen het meest in het noorden van het land. Op Terschelling werden de meeste zonuren geregistreerd: 253. In het zuidoosten scheen de zon het minst. Op het KNMI-station Maastricht werden 'maar' 197 zonuren gemeten.
In De Bilt kwam de maandsom uit op 227 zonuren tegen 158 normaal. 
De maand ging zonnig van start met op de eerste drie dagen op veel plaatsen dagelijks ruim 10 uren zonneschijn. Ook van 15 april tot en met 22 april scheen de zon, op sommige plaatsen in het noorden van het land, iedere dag vrijwel onafgebroken. 

Vorig jaar april bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 8,9 °C, het aantal uren zonneschijn 185 en de neerslagsom 34 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 mei 2009/Rob Sluijter