Augustus 2009

Warm en zonnig, gemiddeld over het land droog

Augustus was een warme maand met een gemiddelde temperatuur die in De Bilt is uitgekomen op 18,5 °C. Het langjarig gemiddelde bedraagt 17,2 °C. De temperatuur lag vrijwel de gehele maand rond of boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld was daarbij van dag tot dag sterk wisselend. 

Het totale aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) was in De Bilt 27, tegen normaal 22. Ook het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) lag in De Bilt met twaalf ruim boven het normale aantal van zeven.

Tijdens de nacht van 19 op 20 augustus en op de 20e overdag was kortdurend extreem warme lucht boven ons land aanwezig. Op een aantal plaatsen daalde de temperatuur 's nachts niet verder dan 22 °C, zeer uitzonderlijk voor ons land. Op de 20e werd het in vrijwel het gehele land tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). De landelijk hoogste temperatuur werd die dag gemeten in het Limburgse Ell: 37,0 °C. De maxima die op de 20e zijn gemeten, behoren op veel KNMI-stations tot de hoogste in de complete meetreeks, die soms 50 tot ruim 100 jaar beslaat. Lokaal werd het ook op 6, 7, 15 en 19 augustus 30 °C of warmer.
Uitgesproken koel is het de gehele maand niet geweest. Tijdens een enkele nacht daalde de temperatuur tot onder de 10 °C. De landelijk laagste temperatuur, 6,2 °C, werd gemeten op 23 augustus in het Gelderse Hupsel. 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Augustus was een droge maand. Gemiddeld over het land viel 34 mm neerslag tegen een langjarig gemiddele van 62 mm.
De westelijke en noordwestelijke kustgebieden waren het droogst. Op sommige plaatsen is daar minder dan 15 mm neerslag gevallen. Het droogste KNMI-station was Wijk aan Zee met 11 mm. Van de KNMI-stations was Leeuwarden het natst met 50 mm neerslag. Met name in een brede strook van Friesland naar Brabant is lokaal nog meer neerslag gevallen, op een enkel KNMI-weerstation ruim 70 mm.. In De Bilt is de maandsom uitgekomen op 47 mm tegen een langjarig gemiddelde van 58 mm. 
Op veel dagen van de maand bleef het droog. Alleen 2 augustus was een tamelijk natte dag, er viel toen landelijk bezien 8 mm neerslag. 
Tijdens actieve onweersbuien, lokaal vergezeld van hagel met een diameter van ca. 5 cm, viel op 20 augustus plaatselijk ca. 20 mm neerslag.
Op 28 augustus vielen er met name in het zuidwesten en midden van het land fikse buien, vergezeld van onweer en soms hagel. In Leiden viel die dag 50 mm. 

Het aantal zonuren gemiddeld over het land bedroeg 240 tegen 198 uren normaal. Daarmee was augustus 2009 een zonnige maand. De kustgebieden waren het zonnigst. Van de KNMI-stations noteerde Vlissingen de meeste zonneschijn: 259 uren. Heino en Lelystad registreerden het minste aantal uren zon: 216. In De Bilt scheen de zon 226 uren tegen 192 normaal. 

Vorig jaar augustus bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 17,4 °C, het aantal uren zonneschijn 163 en de neerslagsom 114 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 september/Rob Sluijter