December 2009

Koud en aan de natte kant, maar wel zonnig

December was koud met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 2,2 °C tegen een langjarig gemiddelde van 4,0 °C.
Tot en met de elfde zette het zachte en zeer wisselvallige weer, dat ook de gehele maand november had gekenmerkt, zich onverminderd voort. Daarna bouwde een krachtig hogedrukgebied op ten noorden van ons land. Het was enkele dagen rustig en vaak ook zonnig weer, waarbij de temperatuur steeds verder daalde. Vanaf 17 december werd het opnieuw wisselvallig, maar het bleef vrij koud. Alleen juist rond Kerst was het enkele dagen minder koud. De neerslag viel vaak in de vorm van sneeuw.

In De Bilt werden 17 vorstdagen geregistreerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), tegen 12 normaal. Op vijf dagen bleef de temperatuur het gehele etmaal onder het vriespunt (ijsdag). Het langjarig gemiddelde bedraagt twee ijsdagen. De laagste temperaturen werden gemeten in de vroege ochtend van zaterdag de 19e. Boven een vers sneeuwdek werd het in Deelen -18,4 °. In het zuidoostelijk deel van het land vroor het die ochtend overal streng of zeer streng (temperatuur beneden de -10, respectievelijk -15 °C). 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 90 mm neerslag, tegen 79 mm normaal, was december nipt aan de natte kant. In het zuidwesten van het land viel de meeste neerslag met op het KNMI-station Rotterdam 117 mm. Nieuw Beerta in Groningen was het droogste station met 60 mm. In De Bilt werd 84 mm geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 77 mm.
Op 17 en 18 december viel vooral in een strook van de kop van Noord-Holland naar Groningen in totaal 10 tot ruim 30 cm sneeuw.
Op 20 december viel er 10 tot 20 cm in grote delen van het midden en zuiden van het land. In het noorden liep de dikte van het sneeuwdek op de 20e verder op naar lokaal ruim 40 cm. Juist voor en tijdens de Kerstdagen regende het en smolt de sneeuw overal snel weg. Toch lag er op beide Kerstdagen in De Bilt nog een gesloten sneeuwdek en was er dus sprake van een Witte Kerst, voor het eerst sinds 1981.
Op 29 en 30 december viel er in de noordelijke helft van het land opnieuw sneeuw met de vorming van een sneeuwdek van 1 tot 5 cm. 

December was zonnig met gemiddeld over het land 59 zonuren tegen 43 normaal. 
In Vlissingen en Marknesse werden de meeste zonuren gemeten: 72. Het somberste KNMI-station was Arcen met 39 zonuren. In De Bilt werden 60 zonuren geregistreerd tegen 44 normaal.
Uitgesproken zonnige dagen ontbraken in december. Echter, lange tijdvakken met zonloos weer deden zich deze maand niet voor. Alleen de laatste drie dagen van het jaar verliepen in een groot deel van het land somber, in het zuidoosten was lokaal de zon vanaf de 26e niet meer te zien. 

Vorig jaar december bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 2,4 °C, het aantal uren zonneschijn 85 en de neerslagsom 24 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 4 januari/Rob Sluijter