Februari 2009

Vrijwel normale temperatuur en hoeveelheid neerslag, maar wel somber

De gemiddelde maandtemperatuur was in De Bilt 3,3 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,0 °C. De eerste helft van de maand lag de temperatuur rond of iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar. In de tweede helft van de maand was het juist iets zachter dan normaal. Opvallende thermische uitschieters kwamen niet voor. Het weerbeeld was de gehele maand wisselvallig en somber.

Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) was in De Bilt met 12 vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 13. Het aantal vorstdagen varieerde sterk over het land. Zo werden in Woensdrecht 18 vorstdagen geteld, maar in Zeeland plaatselijk slechts zes. De landelijk laagste temperatuur, -7,0 °C, werd gemeten op 15 februari op de vliegbasis Twenthe.
IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen in De Bilt niet voor. Het langjarig gemiddelde voor februari bedraagt twee ijsdagen. Alleen in de oostelijke helft van het land bleef het op 1 februari plaatselijk het gehele etmaal vriezen.
De landelijk hoogste temperatuur werd gemeten op de laatste dag van de maand. In Ell werd het die dag 10,8 °C. 
 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Februari had met 52 mm vrijwel de normale hoeveelheid neerslag van 46 mm. Op veel dagen viel neerslag, maar de hoeveelheid bleef meestal beperkt.
In het zuidwesten van het land viel de meeste neerslag met op het KNMI-station Rotterdam 67 mm. Het droogst was het in Deelen met 37 mm. In De Bilt kwam de maandsom neerslag uit op 55 mm tegen 48 mm normaal.
In de eerste helft van de maand viel de neerslag regelmatig in de vorm van sneeuw. Tot een sneeuwdek kwam het niet of nauwelijks. Alleen op 3 februari viel in een deel van het land een dun laagje sneeuw.
De natste dag was landelijk bezien 10 februari met 12 mm. Een depressie trok die dag precies over ons land. 

Met landelijk gemiddeld 52 uren zon, tegen 78 normaal was februari somber. In De Bilt scheen de zon maar 48 uren tegen een langjarig gemiddelde van 79 uren. Daarmee was het in De Bilt de somberste februari in 30 jaar. In februari 1979 werden 41 zonuren genoteerd.
Het minst somber was het nog in het noordelijk kustgebied met op Terschelling het meeste aantal zonuren: 64. Het meest somber was het in de zuidelijke helft van het land. Rotterdam kwam niet verder dan 37 zonuren.
Met name in de laatste fase van de maand was de zon maar weinig te zien. Op een aantal plaatsen scheen de zon in het tijdvak van 19 tot en met 28 februari zelfs minder dan vijf uren. 

Vorig jaar februari bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 5,1 °C, het aantal uren zonneschijn 128 en de neerslagsom 39 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 2 maart 2009/Rob Sluijter