Juni 2009

Aan de warme kant, vrij droog en zonnig

De gemiddelde junitemperatuur in De Bilt was 15,6 °C tegen een langjarig gemiddelde van 15,2 °C. Daarmee was de maand aan de warm kant.
Juni kende een warme start, maar al snel lag de temperatuur lange tijd onder of rond het langjarig gemiddelde. De laatste week van de maand verliep fraai en zomers warm.

In totaal telde juni in De Bilt veertien warme (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger ) en vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), tegen twaalf respectievelijk vier normaal. Tropische dagen kwamen deze maand nergens voor. De landelijk hoogste temperatuur, 28,8 °C, werd gemeten op 30 juni in Arcen.
De eerste helft van de maand kende enkele opvallend koele nachten. De landelijk laagste temperatuur, 0,9 °C werd gemeten op 13 juni op de vliegbasis Twenthe. Aan de grond vroor het daar die dag -2,6 °C. In het oosten van het land kwam het in juni lokaal op vijf dagen tot vorst aan de grond. 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 55 mm neerslag tegen normaal 71 mm was juni vrij droog.
De meeste neerslag viel in een strook van Zeeland naar Gelderland. Van de KNMI-stations was Westdorpe het natst met 85 mm. Zeer lokaal is echter meer gevallen, samenhangend met zware buien aan het einde van de maand. KNMI-station De Kooy was het droogst met 28 mm. In De Bilt werd 53 mm geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 72 mm.
Een fors deel van de gemiddelde maandsom, 38 mm, viel in het tijdvak van 7 tot en met 11 juni. Enkele depressies trokken toen over ons land naar het noordoosten en veroorzaakten wisselvallig en nat weer.
De laatste week van de maand verliep warm. Vanaf 26 juni kwamen plaatselijk buien tot ontwikkeling. Door de geringe stroming in de atmosfeer bleven de buien lang op één plek hangen waardoor er lokaal wateroverlast ontstond. Op het KNMI-neerslagstation Eerbeek viel op de 26e in korte tijd 51 mm. In Venlo werd op 27 juni 64 mm geregistreerd. 

De zon scheen landelijk gemiddeld 249 uren tegen 192 normaal. Daarmee was juni een zonnige maand.
De regionale verschillen in het aantal uren zonneschijn waren deze maand groot. Het zonnigst was het in het Waddengebied met op het station De Kooy 292 zonuren. In het zuidoosten van het land was de zon het minst te zien, Arcen kwam niet verder dan 194 uren.
In De Bilt werden 232 zonuren geregistreerd tegen normaal 187. 

Vorig jaar juni bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,5 °C, het aantal uren zonneschijn 233 en de neerslagsom 40 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 juli 2009/Rob Sluijter