Maart 2009

Vrij zacht, zonnig en aan de droge kant

Met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 6,3 °C tegen een langjarig gemiddelde van 5,8 °C, was maart vrij zacht.
Vrijwel de gehele maand lag de temperatuur rond of iets boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. Een tijdvak met fraai en zacht lenteweer ontbrak.
Aan het begin van de maand was het onder invloed van depressies wisselvallig en vrij somber. Van 13 tot en met 22 maart werd het weer bepaald door een krachtig hogedrukgebied en was het overwegend droog en rustig. Daarna was het weer de beurt aan lagedrukgebieden die het weer een sterk wisselvallig karakter gaven. Pas aan het eind van de maand trad er een weersverbetering op De landelijk hoogste temperatuur deze maand werd op de 31e gemeten in Deelen: 15,0 °C

Vriezen deed het soms ook in maart. In De Bilt werden acht vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) genoteerd, tegen negen normaal. Aan zee kwam lokaal geen enkele vorstdag voor, in het oosten van het land liep het aantal plaatselijk op tot 14. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten op 21 maart in Wijk aan Zee: -5,3 °C.

Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2008 tot en maart 2009 bedroeg het Hellmanngetal 56,5. Hiermee komt deze periode bij de categorie van normale winters. 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel in maart 53 mm neerslag, tegen een langjarig gemiddelde van 65 mm. In het westen van het land viel de minste neerslag, in het oosten van het land de meest. Van de KNMI-stations was Den Helder het droogst met 33 mm, de vliegbasis Twenthe het natst met 83 mm. 
Het verschil in neerslaghoeveelheid tussen het westen en oosten van het land ontstond vooral op 5 en 6 maart. Een vrijwel stilliggende storing bracht in het oosten plaatselijk ruim 20 mm neerslag, terwijl het in het westen droog bleef. Van 13 tot en met 22 maart viel landelijk gemiddeld slechts 2 mm neerslag. 25 maart was de natste dag van de maand. Er viel die dag landelijk bezien 11 mm. 
In De Bilt werd 48 mm geregistreerd tegen 65 mm normaal. 

Met gemiddeld over het land 151 zonuren, tegen normaal 115, was maart een zonnige maand. Vooral tussen 13 en 22 maart was de zon vaak te zien. 20 en 21 maart verliepen zelfs ronduit zonnig met op beide dagen ruim 11 uren zonneschijn.
Er waren deze maand grote regionale verschillen in het aantal zonuren. Het zonnigst was maart in het zuidwestelijk kustgebied. Vlissingen registreerde 205 zonuren. Daarmee eindigde maart daar op de derde plaats in de rij van zonnigste maartmaanden sinds 1907. Op de eerste plaats in die ranglijst staat maart 1995 met 213 uren zonneschijn. In de zuidoostelijke helft van het land was de zon aanmerkelijk minder te zien. Van de KNMI-stations was Arcen het somberst met 116 zonuren. In De Bilt werden 142 zonuren geregistreerd tegen 114 normaal. 

Vorig jaar maart bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 5,9 °C, het aantal uren zonneschijn 117 en de neerslagsom 92 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 2 april 2009/Rob Sluijter