Mei 2009

Warm en zonnig, gemiddeld over het land vrij nat

De gemiddelde temperatuur is in De Bilt uitgekomen op 13,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 12,7 °C. Daarmee was mei warm.
Vrijwel de gehele maand lag de temperatuur rond of enkele graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar, echter een wat langer opvallend warm tijdvak ontbrak. Koele dagen kwamen niet voor.
In totaal werden in De Bilt 12 warme dagen genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), tegen negen normaal. Op 25 mei werd in De Bilt voor het eerst dit jaar de zomerse grens van 25,0 °C bereikt en overschreden. Dat was daar tevens de enige zomerse dag deze maand. Normaal telt mei drie zomerse dagen. De landelijk hoogste temperatuur deze maand werd ook op de 25e gemeten; in Ell werd het 28,8 °C. In het zuidoosten verliep lokaal ook 24 mei zomers warm. 
Gevroren heeft het niet meer in mei. Ook de landelijk laagste temperatuur werd geregistreerd in Ell. Op 4 mei daalde de temperatuur daar tot 0,8 °C. 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 67 mm neerslag tegen normaal 57 mm was mei vrij nat.
De regionale verschillen waren echter zeer groot. In een strook van Zuid-Holland naar Groningen viel op veel plaatsen 100 tot 140 mm neerslag. Van de KNMI-stations was Schiphol het natst met 126 mm. In het zuidoosten waren plaatsen met minder dan 20 mm neerslag. Het KNMI-station met de minste neerslag, 18 mm, was Arcen. In De Bilt werd 65 mm geregistreerd tegen 62 mm normaal.
Op 14 mei veroorzaakte een zware bui in Zeeuws-Vlaanderen wateroverlast. Er viel daar in enkele uren tijd tot ca. 68 mm neerslag.
Tijdens de nacht van 25 op 26 mei trokken zware buiencomplexen over een groot deel van het land. De buien gingen vergezeld van uitzonderlijk actief onweer. In totaal werden ca. 69000 ontladingen geregistreerd. Ook kwamen lokaal windstoten voor tot ca. 105 km/uur. Uit de omgeving van Woensdrecht werd hagel gemeld met een doorsnede van 5 cm. In een strook van Zuid-Holland naar de Noordoostpolder viel op een aantal plaatsen 40 tot 58 mm neerslag. De buien veroorzaakten grote overlast en schade. 

Landelijk gemiddeld scheen de zon 248 uren tegen 209 uren normaal.
Zoals zo vaak in het voorjaar was het langs de kust een stuk zonniger dan in het binnenland. De meeste zonuren werden geregistreerd in het Waddengebied. Terschelling kwam uit op 284 uren. Arcen in Limburg noteerde de minste zonuren: 212. In De Bilt werden 236 uren zonneschijn geregistreerd tegen 204 uren normaal. 

Vorig jaar mei bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 15,7 °C, het aantal uren zonneschijn 260 en de neerslagsom 33 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 2 juni 2009/Rob Sluijter