November 2009

Zeer zacht, nat en de normale hoeveelheid zon

November op één na zachtste in drie eeuwen

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,5 °C tegen 6,2 °C normaal, eindigde november 2009 op de tweede plaats in de rij van zachtste novembermaanden sinds 1706. Alleen november 1994 was met 10,2 °C nog veel zachter.
Lagedrukgebieden veroorzaakten de gehele maand uitermate wisselvallig weer. Daarbij was vooral het tijdvak van 13 tot en met 25 november uitzonderlijk zacht. De gemiddelde temperatuur, ruim 10 °C, lag toen iedere dag vijf tot zeven graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. Deze temperaturen komen normaal voor in de eerste helft van mei.
De landelijk hoogste temperatuur, 17,5 °C, werd op de 13e gemeten op een aantal KNMI-stations in het zuidoosten van het land.
Koud is het de afgelopen maand op geen enkele dag geweest. Alleen in de vroege ochtend van 8 november en late avond van de 30e kwam het plaatselijk tot lichte vorst. De landelijk laagste temperatuur van de maand werd die ochtend gemeten in Volkel: -1,9 °C. In De Bilt, en op veel andere plaatsen, heeft het deze november niet gevroren. Normaal telt november in De Bilt zes vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C).

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 118 mm tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm, was november nat. In november valt de meeste neerslag meestal in de kustprovincies en dat was dit jaar niet anders. Op de natste plaatsen in Zeeland en in het Waddengebied viel ruim 150 mm. Het natste KNMI-station was Hoorn op Terschelling met 163 mm. Het minst natte station was Nieuw Beerta met 81 mm.
In De Bilt werd 120 mm geregistreerd tegen 89 mm normaal.
 

De vele opeenvolgende depressies brachten vrijwel iedere dag wel enige neerslag. Op de 23e veroorzaakte een actieve randstoring vooral in het zuiden zware buien. Daar viel in een brede strook 40 tot 55 mm neerslag. Bovendien gingen de buien plaatselijk vergezeld van onweer en zeer zware windstoten tot 100 km/uur.
Ook op de 18e stond er veel wind. Een depressie die over de Noordzee oostwaarts trok veroorzaakte in het noordwesten enige tijd storm, kracht 9. 
Landelijk gemiddelde scheen de zon 54 uren tegen een langjarig gemiddelde van 60. De regionale verschillen waren groot. In het noorden was de zon het minste te zien. Het somberste KNMI-station was Heino met slechts 35 zonuren. In het zuidwesten was het zonniger dan normaal. Vlissingen was het zonnigste KNMI-station met 72 zonuren. In De Bilt scheen de zon 51 uren tegen 60 normaal. November kende geen enkele dag waarop het in het hele land zonnig was. Vooral het einde van de maand was somber. Van de 23e tot en met de 29e scheen de zon gemiddeld over het land in totaal slechts 5 uren. 

Vorig jaar november bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 6,9 °C, het aantal uren zonneschijn 54 en de neerslagsom 91 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 2 december/Rob Sluijter