September 2009

Vrij warm,zonnig en droog

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 15,0 °C tegen een langjarig gemiddelde van 14,2 °C, was september een vrij warme maand. 
Aan het begin van september veroorzaakten lagedrukgebieden een wisselvallig weertype. Vanaf de 6e tot aan het einde van de maand waren hogedrukgebieden aan zet. Het was daarbij overwegend droog en rustig nazomerweer.
In totaal werden in De Bilt tien warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) geregistreerd, dat is gelijk aan het normale aantal voor september. 
Op 8 september werd In De Bilt één zomerse dag genoteerd (25,0 °C of hoger); precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. In het Limburgse Ell werd het die dag met 30,3 °C zelfs nog tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger).
In het zuidoostelijk deel van het land werden op sommige plaatsen drie zomerse dagen geregistreerd, in het noordelijk kustgebied geen enkele. 
Tijdens enkele koele nachten aan het einde van de maand daalde de temperatuur in het binnenland plaatselijk tot onder de vijf graden. De landelijk laagste temperatuur, 1,7 °C, werd gemeten op 27 september in het Gelderse Hupsel.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

September was gemiddeld over het land een droge maand met 30 mm neerslag tegen 75 mm normaal.
Maar de regionale verschillen waren groot; in het zuidwesten van het land viel op een aantal plaatsen minder dan 15 mm neerslag. Van de KNMI-stations was Vlissingen het droogst met 12 mm neerslag. Van de KNMI-stations was Heino het natst met 51 mm. In het midden van het land viel lokaal nog meer neerslag. In een smalle strook van 't Gooi naar Apeldoorn viel 65 tot 75 mm. In De Bilt werd 34 mm geregistreerd tegen 72 mm normaal.
Tijdens de eerste vijf dagen van de maand viel landelijk bezien 23 mm van de totale maandsom van 30 mm. De droge septembermaand volgde op een eveneens droge augustus. Het doorlopend neerslagtekort (neerslag minus verdamping, berekend vanaf 1 april) is in de westelijke kustprovincies op sommige plaatsen opgelopen tot ca. 300 mm. Dat is 100 mm meer dan het jaargemiddeld maximale tekort. 

September was een zonnige maand met gemiddeld over het land 161 zonuren tegen 136 normaal. Het zonnigst was het in Zeeland met op het KNMI-station Vlissingen 187 zonuren. De zon was het minst te zien in het noordoosten van het land met in Eelde 145 uren zonneschijn. In De Bilt werden 160 zonuren geregistreerd, tegen 133 uren normaal.