April 2010

Zeer zonnig, droog en zacht

April was zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,7 °C tegen 8,3 °C normaal.

De eerste week van april verliep wisselvallig onder invloed van lagedrukgebieden. Daarna werd vrijwel de gehele maand het weer bepaald door hogedrukgebieden. Dat resulteerde in veel zonneschijn en weinig neerslag. De aangevoerde lucht kwam wel vaak uit noordelijke richtingen waardoor de maxima overdag gematigd bleven en het tijdens de nachten flink kon afkoelen. Tegen het einde van de maand werd de lucht uit meer zuidelijke richtingen aangevoerd en werd het warm voor de tijd van het jaar.

In totaal werden in De Bilt drie vorstdagen geregistreerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), tegen vier normaal. In het oosten van het land vroor het lokaal op negen dagen. De landelijk laagste temperatuur, -4,5 °C, werd gemeten op 23 april in Eelde (Groningen). Slechts twee dagen later, op 25 april, bereikte de temperatuur in de oostelijke helft van het land voor het eerst de zomerse waarde van 25,0 °C. In De Bilt gebeurde dit niet, maar daar werd wel de eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0 °C of meer) van het seizoen gemeten. In totaal telde april in De Bilt drie warme dagen, tegen een langjarig gemiddelde van twee. In het zuidoosten van het land werden plaatselijk zes warme dagen geteld. Op 29 april werd ook in De Bilt de eerste zomerse dag van het seizoen genoteerd. Die dag werd de landelijk hoogste temperatuur van april gemeten in Eindhoven: 27,2 °C. 

 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

April was een droge maand. Gemiddeld over het land viel 27 mm gevallen tegen 42 mm normaal. De regionale verschillen in de hoeveelheid neerslag waren deze maand niet groot. Hoogeveen was het natste KNMI-station met 42 mm, Den Helder het droogste met slechts 15 mm neerslag. In De Bilt werd 31 mm geregistreerd tegen 45 mm normaal.
Veel dagen verliepen droog. De meeste neerslag viel tijdens de wisselvallige start van de maand, in de aanloop naar Pasen. Op 3 april lieten forse buien plaatselijk 10 tot 25 mm neerslag achter in een brede strook van zuidwest naar noordoost over het land. 
Juist tijdens Koninginnenacht trokken forse buien vergezeld van onweer over het land. De buien vormden zich op de scheidingslijn van zeer warme en vrij koude lucht. 

Met gemiddeld over het land 246 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 162 was april een zeer zonnige maand. 
In De Bilt kwam de maandsom uit op 246 uren zonneschijn tegen 168 normaal. Daarmee eindigt april 2010 op de derde plaats in de rij van zonnigste aprilmaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat april 2007 met 284 zonuren. Op de meeste plaatsen eindigde april 2010 bij de drie zonnigste aprilmaanden in ruim een eeuw.
De kustgebieden waren, zoals gebruikelijk in het voorjaar, het zonnigst. Van de KNMI-stations waren Den Helder en Stavoren het zonnigst met 271 zonuren. De zon was nog het minst te zien in het zuidoosten. Maastricht noteerde 210 uren. 

Vorig jaar april bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 12,2 °C, het aantal uren zonneschijn 226 en de neerslagsom 20 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 3 mei 2010/Rob Sluijter