December 2010

Zeer koud, vrij droog en de normale hoeveelheid zon

Koudste december sinds 1969

De gemiddelde temperatuur over december was in De Bilt -1,1 °C tegen 4,0 °C normaal. We moeten ruim 40 jaar terug om een nog koudere decembermaand te vinden; december 1969 had een gemiddelde temperatuur van -1,4 °C. In de rij van koudste decembermaanden sinds 1901 eindigt 2010 hiermee op een vijfde plaats. Op de eerste plaats in deze ranglijst staat de kerstmaand van 1933 met -2,1 °C.[Grafiek temperatuurverloop De Bilt]
Koning winter regeerde vanaf 26 november in ons land en met name op 1 december was het bijzonder koud voor de tijd van het jaar. Het vroor het de hele dag zo'n 6 tot 8 graden en daarbij stond een krachtige tot stormachtige wind. Die combinatie leverde een gevoelstemperatuur op van 16 à 17 graden onder nul.

In het Sinterklaasweekend kwam het tot een geslaagde dooiaanval, waarna tot half december korte, zachte- en wat koudere tijdvakken elkaar afwisselden. Vanaf half december volgde een nieuwe, lange vorstperiode. Pas tijdens de Kerstdagen kwam de temperatuur weer af en toe boven het vriespunt.

Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur beneden de 0,0 °C) is in De Bilt uitgekomen op 29, tegen 12 normaal. In ruim honderd jaar was dit aantal nog nooit zo groot. Het record stond op naam van december 1933 met 27 vorstdagen. Het aantal ijsdagen (maximumtemperatuur beneden de 0,0 °C) is opgelopen tot 12, tegen twee normaal. Ook dit is een bijzonder hoog aantal, want alleen de koude december van 1933 had er nog meer (14). De landelijk laagste temperatuur, -16,9 °C, werd gemeten op 20 december in Lelystad.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 47 mm tegen 79 mm normaal, was december vrij droog. 
Het noorden van het land en de Flevopolders waren het droogst. De KNMI-stations Lelystad en Stavoren registreerden slechts 35 mm. Hoek van Holland was het natst met 70 mm In De Bilt kwam de maandsom uit op 43 mm tegen 77 mm normaal.

Een groot deel van de neerslag viel deze maand in de vorm van sneeuw. Gedurende vrijwel de gehele maand lag er hierdoor in grote gebieden sneeuw. Alleen op 11 en 12 december was ons land sneeuwvrij.

Op vrijdag 17 december viel met name in de Randstad en Zeeland ca 5 tot 20 cm sneeuw. De sneeuwval leidde tot een verkeersinfarct. De dagen daarna groeide het sneeuwdek in het westen en midden van het land op veel plaatsen verder aan. Op 23 en 24 december sneeuwde het langdurig in het zuidoostelijk deel van het land. Op veel plaatsen viel 5 tot soms ruim 10 cm sneeuw. De stevige wind veroorzaakte plaatselijk stuifsneeuw en veel overlast.

Kerst verliep in het grootste deel van het land wit. In De Bilt was het de achtste witte Kerst sinds 1901.

Gemiddeld over het land scheen de zon 50 uren tegen 43 uren normaal. Het noorden van het land was duidelijk zonniger dan normaal, het zuiden juist somberder. Terschelling registreerde met 70 uren de meeste zonneschijn, Arcen met 33 uren het minst. In De Bilt kwamt de maandsom uit op 43 uren tegen 44 normaal.

Vorig jaar december de gemiddelde temperatuur in De Bilt 2,2 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 60 en de neerslagsom 84 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 3 januari 2010/KS-KA Rob Sluijter