Juni 2010

Zeer droog, zeer zonnig en warm

Opvallend groot contrast tussen zeer koele mei en warme juni

Juni was een warme zomermaand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,4 °C tegen 15,2 °C normaal.
De eerste week van de maand was het fraai weer, waarbij de temperatuur naar zomerse waarden steeg. Onder invloed van een depressie verliep de tweede week van de maand daarentegen wisselvallig en somber. Daarna volgde een vrij lang tijdvak waarbij een noordelijke stroming de temperatuur rond of iets onder het langjarig gemiddelde hield. Vanaf de 22e was het volop zomer met dagelijks veel zon.

In De Bilt werden in totaal 21 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en negen zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) genoteerd tegen twaalf, respectievelijk vier normaal. 
Tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) kwamen in De Bilt niet voor. In het zuidoosten van het land werd het op de 27e en 28e lokaal wel tropisch warm. De landelijk hoogste temperatuur, 31,7 °C, werd gemeten op 28 juni in het Limburgse Arcen. 
Tijdens de nachten koelde het soms behoorlijk af. Op de 22e juni registreerde Eelde 2,2 °C; de landelijk laagste temperatuur van de maand. Op de vliegbasis Twenthe kwam het die dag dicht bij de grond zelfs nog tot vorst: -1,5 °C. 

 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Juni was een zeer droge maand met gemiddeld over het land 23 mm neerslag tegen 71 mm normaal. Een groot aantal dagen van de maand verliepen droog. Tijdens de tweede week van de maand, toen een depressie het weer bepaalde, viel vrijwel de complete maandsom neerslag.
In De Bilt is 18 mm gevallen. Daarmee staat juni 2010 op de vijfde plaats in de rij van droogste junimaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat juni 1939 met 15 mm. 
Het droogst was het in delen van Brabant en Limburg en in de Achterhoek met plaatselijk minder dan 10 mm. Van de KNMI-stations was Arcen het droogst met 7 mm. In het westen en noorden viel nog de meeste neerslag, maar de hoeveelheden waren grillig verdeeld. De meeste neerslag viel op het KNMI-station Berkhout: 55 mm. Zeer lokaal viel in Noord-Holland echter nog meer neerslag door een vrijwel stil hangend buiencomplex op de negende. In de omgeving van Purmerend viel toen 74 mm met wateroverlast tot gevolg.
Door het gebrek aan neerslag in combinatie met de forse verdamping is het neerslagtekort (neerslag minus verdamping) gemiddeld over het land sinds 1 april opgelopen tot ruim 150 mm. 

Met gemiddeld over het land 265 uren zonneschijn tegen 192 normaal was juni zeer zonnig. De regionale verschillen waren deze maand niet groot. Het zonnigste KNMI-station was Herwijnen met 289 uren zonneschijn. Deelen en Westdorpe registreerden het minste aantal uren zon: 254. In De Bilt kwam de maandsom uit op 281 uren tegen 187 normaal. Daarmee eindigde de maand daar op de derde plaats in de rij van zonnigste junimaanden. Het zonnigst was juni in 1959 met 301 zonuren. 

Vorig jaar juni bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 15,6 °C, het aantal uren zonneschijn 232 en de neerslagsom 53 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 juli 2010/Rob Sluijter