November 2010

Vrij koud, somber en gemiddeld over het land de normale hoeveelheid neerslag

De gemiddelde temperatuur in De Bilt in november was 5,8 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 6,2 °C.
De eerste helft van de maand wisselden zeer zachte en wat koudere tijdvakken elkaar af en verliep nat. De tweede helft van de maand was het overwegend droog en lag de temperatuur aanvankelijk rond het langjarig gemiddelde. Aan het einde van de maand volgde een geleidelijke overgang naar koud winterweer.
In totaal werden in De Bilt zes vorstdagen geregistreerd, precies het normale aantal. De landelijk laagste temperatuur, -8,3 °C, werd gemeten in de vroege ochtend van de 27e te Eelde.
Vanaf de 26e vroor het lokaal in het binnenland het gehele etmaal. (ijsdagen: maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C). In het noordoosten kwam het totaal aantal ijsdagen lokaal uit op vijf. In De Bilt werden twee ijsdagen geregistreerd. In november komen niet ieder jaar ijsdagen voor, in De Bilt gebeurde dit voor het laatst in 1998 en 2004.

Tijdens het zachte weer aan het begin van de maand werd het in Gilze-Rijen op de 4e 17,3 °C , de landelijk hoogste temperatuur van deze maand. De Bilt noteerde die nacht een minimumtemperatuur van 14,5 °C. Sinds 1901 was de minimumtemperatuur in november nog nooit zo hoog geweest.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land is 85 mm gevallen tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm. De meeste neerslag viel tijdens de wisselvallige eerste helft van de maand. Opvallend was de hoeveelheid van 30 tot 80 mm die rond de 13e viel in het zuidoosten van Nederland. Lokaal is er in Zuid-Limburg zelfs 90 tot 100 mm gemeten, een hoeveelheid die op een willekeurige plek in Nederland eens in de honderd jaar kan worden verwacht. Er ontstond op regionale schaal wateroverlast.

In de zuidelijke helft van het land was november duidelijk te nat. Van de KNMI-stations was Maastricht het natst met 139 mm. Rond het IJsselmeer werd de minste neerslag afgetapt, in Marknesse slechts 47 mm. In De Bilt kwam de maandsom uit op 83 mm tegen 81 mm normaal.

Op 11 en 12 november was het bijzonder onstuimig. Aan zee stond af en toe een storm, kracht negen, en in de kustprovincies kwamen windstoten voor van ca. 75 tot ruim 100 km/uur.
Aan het einde van de maand viel de neerslag in de vorm van sneeuw. Op de 29e ontstond in een groot deel van het land een sneeuwdek van enkele centimeters dik, met grote overlast voor het verkeer tot gevolg.


November was een sombere maand met gemiddeld over het land 49 uren zonneschijn, tegen een langjarig gemiddelde van 60 uren.
In Ell werden niet meer dan 32 zonuren geregistreerd. Van de KNMI-stations was Stavoren nog het minst somber met 66 zonuren. In De Bilt scheen de zon 52 uren tegen 60 normaal.

Vorig jaar november was het in De Bilt de gemiddelde temperatuur 9,5 °C extreem zacht en bedroeg het aantal uren zonneschijn 51 en de neerslagsom 120 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 2 december 2010/Rob Sluijter